Председателят на Камарата на архитектите Борислав Игнатов е кандидатът на коалиция "Демократична България" за кмет на София. Кандидатурата му бе обявена официално край едно от най-красивите места в столицата - Езерото с лилиите в Борисовата градина, от лидерите на трите партии в коалицията - ДСБ, "Да, България" и "Зелено движение" - Атанас Атанасов, Христо Иванов и Борислав Сандов.

Арх. Игнатов ще заеме втората позиция в списъка за общински съветници на "Демократична България", а цялата листа ще бъде обявена в началото на септември. Още днес обаче беше съобщено, че за водач на листата е поканен подалият само преди дни оставка съдия Методи Лалов - именно той ще е предложението за председател на Столичния общински съвет от коалицията след изборите.

Самият Игнатов заяви след представянето си:

"За мен е чест, че спечелих доверието на политическата сила, която е истинска алтернатива, за да предприемем заедно действия за промяна. Мотивацията ми да се кандидатирам за кмет започва първо от работата ми в Камарата на архитектите и като активен професионалист и гражданин, който е живял на много места по света. Работил съм в Бостън и Ню Йорк, живял съм и в Пекин, и в Москва. Във всичките тези градове съм видял от първо лице как се управляват и как с правилния екип може да се допринесе за щастливия живот на хората в тях. Тези граждани се гордеят със своите градове".

Той подчерта, че не можем да очакваме администрацията сама да ограничи тежестта си, понеже това би отнело хиляди години. Затова, според него, е време гражданите да се включат активно в управлението, "тъй като няма кой да свърши тази работа вместо нас".

По думите на архитекта, ако се случи промяна в София, където демократичната общност е най-силна, ще последва и промяна в цялата държавата. Според него обаче това не може да се направи от един човек, а трябва политически отбор.

Снимка: БТА

При преставянето на Игнатов Атанас Атанасов заяви:

"Корупционният модел на управление на Борисовата държава започна от София и оттук трябва да започне неговото разграждане. Този модел има две основни отрицателни черти - корупция и некомпетентност. Затова София трябва да избере хора, които да елиминират тези два недъга".

Христо Иванов пък каза, че "Демократична България" иска да предложи на софиянци избор, основан на три неща - професионализъм, опит и характер. По думите му от коалицията няма да се плъзнат по модата да говори за "независими" кандидати и столичани ще търсят политическа алтернатива на местния вот през октомври.

"София не е просто град, София е столица, съсредоточие на държавността, а държавността е болна и лечението трябва да започне оттук", каза още той.

Представяйки Игнатов, Иванов разказа, че той е станал софиянец не по случайност, а по избор:

"Това е човек, който е роден във Варна, но е живял и успявал с професионализма си в мегаполиси като Бостън и Ню Йорк в САЩ. И избира София целенасочено като място, в което да осъществи своите заложи и капацитет, където да вгради своя успех. Както сам ми каза при първия ни разговор - Америка е прекрасно място да търсиш своя успех, но тя няма нужда от теб. Тя е голяма, има много успех от себе си. Но България, София имат нужда от нас и това е въпрос на избор".

Снимка: Булфото

От дясната формация коментираха и очакваните други кандидати в битката за местната власт в столицата. Иванов изтъкна, че няма такова нещо като "независими кандидати" и "без партии няма демокрация", за което хората трябва да си дават сметка.

За омбудсмана Мая Манолова, която се очаква да се кандидатира като "независим кандидат" за кмет, от коалицията допускат, че демократите в София не могат да я припознаят като алтернатива, припомняйки, че тя беше четири пъти депутат от БСП.

За Йорданка Фандъкова пък от "Демократична България" казаха, че е независима, защото "за 10 години, откакто е кмет, от нея нищо не е зависело". По повод заявката, че можело за тези избори да има нов екип, Иванов обобщи с думите: "Какво значение има дали един или друг няма да е в листата на ГЕРБ - хората се сменят, но схемите остават, Фандъкова е фасада".

На 21 август десните и арх. Игнатов започват кампания за представяне на програмата си за управление на София, която ще е разделена в 5 сектора.

Кой е той?

Борислав Игнатов е роден през 1972 г. във Варна. Завършил е Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) в София, след което е специализирал в Колумбийския университет в Ню Йорк. Работил е като архитект в Ню Йорк, Сиатъл и Хонконг. В САЩ е проектирал болници, университети и жилищни сгради. В портфолиото му влизат още музеи, офиси и летищни терминали.

Председател е на Камарата на архитектите в България от 3 г.

Той стана известен с идеите си да постави националния герб върху паметника на Съветската армия в центъра на София или да го покрие със зеленина. Проектирал високотехнологичната "Къщата Дърво" във Варна, която е единствената българска сграда, включена в престижния сборник "1000 x European Architecture" ("1000 х Европейска архитектура") на издателството - Braun Publishing.