ГЕРБ ще запази основното си ядро, но най-вероятно ще има малко по-слаби резултати от 2015 година. Такъв резултат прогнозира пред Dir.bg политологът Антоний Гълъбов за Местни избори 2019. Той отбеляза, че БСП не е основен опонент на ГЕРБ, както и че избирателите в столетницата са разколебани от конфликтите в партията. Гълъбов говори още за позиционирането на останалите парламентарно представени и непарламентарно представени партии. Той не смята, че Цветан Цветанов ще сформира нова формация след местните избори. Според него новоучредената партия на Слави Трифонов е по-скоро технологичен продукт.

- Като какви определяте тези местни избори през 2019 г. , като че ли те ще бъдат от най-тежките?

- Предстои да разберем, след като първоначалните анонси, като че ли по-голямата част от кандидатите или не знаят какво да правят с времето за предизборна кампания, или изчакват финалния спринт. Важно е да видим какво ще се случи в последните десетина дни от предизборната кампания, за да можем да оценим нейното провеждане. От началото бе ясно, че започна в доста агресивен план, но като че ли последната седмица показа известно забавяне и оттегляне по отношение на активността на предизборните щабове.

- Кои ще са най-оспорваните битки и къде ще се стигне до балотаж, според Вас?

- Изглежда, че вниманието е съсредоточено към големите градове. Далеч обаче не навсякъде основният сблъсък ще бъде между ГЕРБ и БСП. Това е, което като че ли убягва от вниманието на много от наблюдателите, че БСП не е основен опонент на ГЕРБ на тези местни избори, отчасти защото не навсякъде има свои кандидати, какъвто е случаят в Пловдив например. Там дори и да се стигне до балотаж, БСП няма да участва в него, както и на много други места, на които всъщност има други кандидати, които ще бъдат по близко до балотаж на кметските избори, отколкото кандидатите на БСП. 

- Ще успее ли ГЕРБ да задържи резултата от предишните местни избори?

- Обективно погледнато, би било много трудно ГЕРБ да повтори този много силен резултат, който имаше на предишните местни избори и най-вероятно като отделни показатели, като брой общини, като брой общински съветници, като относителен дял на подкрепа, ГЕРБ ще отбележи известно намаление. Но това в никакъв случай не е достатъчно основание, според мен, да се говори за промяна в общата политическа картина в страната.

- Каква е прогнозата Ви за евентуален балотаж в София?

- Ако се стигне до балотаж, изглежда много вероятно първа да влезе г-жа Фандъкова, следвана от г-жа Манолова. Не предвиждам шансове за г-жа Манолова за победа на втори тур.

- Как според Вас ще отреагира десницата на балотажа, би ли подкрепила г-жа Манолова?

- Много важно е да се дефинира десница в тази ситуация. Ако говорим за десните избиратели и ако говорим за хората, които автентично възприемат дясната политика, много малко вероятно е те да се изкушат да подкрепят г-жа Манолова, по-вероятно е да не участват в подобен балотаж. Ако говорим за съществуващите на терена политически формации, дори не очаквам ясно да призоват избирателите за конкретно поведение на втори тур. Най-вероятно ще прибягнат към универсалната формула за гласуване по съвест.

- А ще привлече ли Манолова част от негласуващите в София?

- Много силно се съмнявам във възможността й да направи това, тъй като поне досега кампанията й и заявката й за участие в тези избори не показва някаква масова мобилизация. Хората си дават сметка, че тя напусна поста на национален омбудсман след цялото това време, в което твърдеше, че за нея е важно да представлява гражданите, за да се яви на избори за кмет, което в известна степен компроментира фигурата на омбудсмана, превръщайки я в междинна спирка в политическата кариера на един човек. Ако към всичко това се добави липсата на управленски опит и на ясна управленска програма за Столична община, не очаквам това да мотивира голяма част от негласуващите.

- А какви са, според Вас, нагласите на избирателите за политическите сили в момента?

- В крайна сметка очевидно е, че управлението носи щети на ГЕРБ, доколкото като водеща управляваща партия в коалицията и на всички белези на разколебаване на масовата подкрепа, както и всички критики, ударите по управлението, се приписват най-вече на ГЕРБ. В това отношение ГЕРБ ще запази основното си ядро, но най-вероятно ще има малко по-слаби резултати от 2015 година.

По-съществените трудности са свързани с диалога между БСП и приятелите им, защото там има всички белези на вътрешни конфликти и противоречия, които остават по-скоро смущаващи за избирателите на БСП.

ДПС най-вероятно ще успее да препотвърди влиянието си в регионите, в които традиционно има присъствие, но не очаквам да разшири влияние.

Сред националистическите формации ВМРО изглежда, че се движи стабилно в тази кампания, както и в предишната, въпреки много нелепата ситуация, в която се оказва че г-н Джамбазки може да бъде кандидат за всичко. Не знам доколко избирателите си дават сметка, че това е доста нелепа ситуация, но е очевидно, че ВМРО играе за по-добро представяне за общински съветници, отколкото на изборите за кмет.

НФСБ стои добре доколкото търси възможност да разшири електоралната си география. В смисъл,ч е в Бургас стои малко по-зле, отколкото да кажем в Стрелча.

При "Атака" въпросът е по-сложен, тъй като кандидатурата на лидера на партията за кмет на София сама по себе си търси по-скоро провокация, отколкото конкретен политически резултат.

"Воля" най-вероятно ще търси възможност да утвърди присъствието си в регионален мащаб, по-скоро опитвайки се да се върне и да възстанови влияние в региона на Варна. Но самата партия се намира в сравнително слаба кондиция след лошите резултати на европейските избори.

От гледна точка на извънпарламентарните политически формации имаме странни комбинации, те се явяват в различни коалиции, опитват се да подкрепят различни кандидати, имат търсене в цялата предизборна кампания за местните избори, както и на потенциални партньори, на възможни кандидати, на послания. Така че политическите партии използват тази кампания, за да започнат подготовката си за следващите парламентарни избори.

- Предвиждате ли Цветан Цветанов след приключване на тази кампания да тръгне към политиката с друга формация?

- Не, не смятам, тъй като той положи усилия в разстояние на много години за изграждането организационно на ГЕРБ, за установяване на определен модел на предизборна кампания, която виждаме в момента, че се променя.  И това е интересно само по себе си като политически процес. Виждаме как партията, която от създаването си винаги се е явявала сама на избори, за втори път се явява в коалиционен формат. Но не смятам, че г-н Цветанов ще се опита да създава политическа партия.

- Наскоро бе учредена партията на г-н Трифонов "Няма такава държава". Как мислите, че тя ще се позиционира в политическото пространство?

- Много вероятно е да търси възможност да навлезе в политическия живот през провокация, това е видно от самото име на партията, логото й, символа й, има елементи, които биха обосновали евентуално отказ от регистрация на това име на партия. Предполагам, че ще бъде търсена подобна провокация. Като цяло, профилът на заявката е в този спектър. От друга страна, е ясно, че става дума за технология, сглобяване на политически субект с технологичен характер. Зад него стои частна корпорация, така че в това отношение нямаме ясно изразен идеологически профил, нямаме ясно изразена политическа ориентация, имаме по-скоро технологичен продукт. Достатъчно е само да припомним, че самата песен на Слави Трифонов, която носеше това заглавие, е писана по повод на Тройната коалиция. Тя няма нищо общо нито с актуалната ситуация, нито с каквото и да е друго, освен с един експресивен израз на тогавашното усещане на много граждани, че наистина става дума за тотален блокаж на държавата. Но това не е сегашната реалност. Българският телепопулизъм ще бъде изследван внимателно от чуждестранните изследователи, защото ние имаме вече почти всички възможни фигури на телепопулизъм от факта, че една телевизия създаде две партии през следващия факт, че имахме телевизионно предаване, което се превърна в политически проект до сегашния нов технологичен продукт, който отново разчита на телевизионно предаване  и на възможността да се тестват подобен тип политически субекти, но поне за сега аз не чувам нищо свързано с партиен профил, с идеологическа идентичност, с амбиции за управление, с конкретен политически проект. Нищо подобно, по-скоро имаме опит за технологично позициониране и евентуално привличане на определен брой гласове при следващи парламентарни избори.