Актьорът Андрей Слабаков и и все още подсъдимият генерал Димитър Шивиков влизат в листата на ВМРО за европейските избори. Това съобщи зам.-председателят на партията Искрен Веселинов пред телевизия Bulgaria ON AIR.

"Листата ни не е партийна, а обществена", подчерта той.

За неин водач вече беше избран досегашният евродепутат от ВМРО Ангел Джамбазки, който също е зам.-председател.

След като не успяха да се договорят за обща коалиция с другите две партии от "Обединени патриоти" - НФСБ и "Атака", от формацията на вицепремиера и военен министър Красимир Каракачанов обявиха, че ще се явят сами.

Според социологическите проучвания обаче те имат шанс да вкарат само един евродепутат и шансовете на Слабаков и Шивиков да влязат в ЕП не са големи. Генералът, бивш командир на 61-ва Стрямска бригада, вече се кандидатира за кмет на Карлово, но загуби.

Веселинов допълни, че се надява скоро напрежението в "Обединени патриоти" да спадне и коалицията да продължи да работи, както досега.

"В Обединените патриоти има конфликт от края на миналата година, когато Валери Симеонов и Волен Сидеров си искаха оставките. Ние предпочетохме да не си партнираме с нито една от двете партии за евроизборите. Вкарването на Ангел Джамбазки в европейския парламент ще означава, че нашите партньори не са оценили правилно ситуацията. Трябва да се застава зад личност, а не зад партия. ВМРО ще продължи да търси единството в патриотичното пространство", изтъкна той.

Депутатът коментира и това, че през следващата година парите на партиите ще намалеят и това може да доведе до изчезването на по-дребните формации. Според него проблемът не е, че партиите получават субсидии, а че някои формации взимат огромни суми, които не могат да изхарчат.

"Ние сме предлагали да се субсидират конкретни дейности. Всяка партия преминала 1% получава финансиране. Може да се говори за вдигане на този процент, но до такъв дебат не се стигна. Етническата толерантност се крепи на чувството за справедливост и равенство, а от години то намалява. За туширането на етническото напрежение е нужна държавна политика. Всичко, което сме предложили като мерки, е внесено в Народното събрание, но чака своя ред", каза още Искрен Веселинов.

По повод етническото напрежение у нас той заяви, че държавата трябва да вземе мерки.