Военно-апелативният съд (ВоАпС) е оправдал и на втора инстанция бившия командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада ген. Димитър Шивиков по делото, по което е подсъдим за присвояване и документни престъпления. Проверка показа, че в края на миналата година състав на ВоАпС с председател полк. Цаньо Ангелов е потвърдил присъдата на Софийския военен съд, съобщи "Лекс".

Според обвинението Шивиков е присвоил военно имущество за 10 225 лева през лятото на 2010 г. като национален командир на 18-ти контингент на България в Афганистан. Става дума за одеяла, якета, панталони, зимни комплекти, спортни екипи, футболни екипи, които били предоставени на всеки контингент и трябвало да бъдат раздадени като безвъзмездна помощ за местното население. В края на мисията част от това имущество останало нераздадено и вместо да бъде предадено на следващия контингент, генералът разпоредил да бъде транспортирано с военен полет до България. На 24 август 2010 г. на летище Пловдив пристигнали 104 одеяла с емблемата на ИСАФ, 87 зимни комплекта - яке с панталон, ръкавици, шал и шапка на ИСАФ, 104 зимни якета, 135 спортни екипи с надпис Афганистан, 20 топки и 18 походни легла.

Нарушенията били установени от Военната полиция, последвала и проверка от Министерството на отбраната, според която е налице "нелегален внос на имущество, принадлежащо на коалиционен партньор", но това останало без последствия, посочиха от прокуратурата при внасянето на делото в съда. В хода на разследването били проверени и отхвърлени версиите, че имуществото е било предоставено на домове за деца в България.

Бившият командир на карловската бригада е обвинен още, че е извършил и документно престъпление, като в описа на товара записал, че това е доставка по линия на "Гражданско-военното сътрудничество". Военният съд в София два пъти връща делото на прокуратурата, защото в обвинителния акт не било посочено ясно времето на извършване на престъпленията, нито в чия полза се е разпоредил генералът.

През март м.г. военните съдии вече оправдаха Шивиков и въпреки протеста на Военноокръжната прокуратура, присъдата е потвърдена. Решението все пак не е окончателно и може да бъде протестирано и пред Върховния касационен съд.

Миналата година самият Шивиков коментира, че заради тези обвинения е развил диабет и е била прекратена военната му кариера.

През юли 2018 г. той беше оправдан на първа инстанция по още едно дело - за длъжностни престъпления, с които причинил имуществени вреди на Сухопътните войски за близо 44 000 лева. Става дума за предоставено от него полево оборудване на общините в Карлово, Клисура, Калофер и на местното ловно дружество. Според обвинението генералът е предоставял палатки, тави, черпаци и друга посуда, за която не бил искан наем.

Военнослужещи пък били изпращани да помагат в приготвяне на храна за тържества, като той ги компенсирал с почивни дни.

Едно от обвиненията беше свързано с това, че Шивиков изпратил войници да ремонтират апартамента му. След това от защитата му обясниха, че генералът е кум на единия от военните, които са помагали и това е станало в неработно време.