"Партията е консолидирана, в БСП няма никакво разединение, това е само медийно твърдение. Резултатът от изборите неприятно ще изненадат всички, които смятат, че левицата е разделена". Това обяви в предаването "Тази сутрин" депутатът от БСП Александър Симов по повод коментарите след последния пленум на партията, на който Елена Йончева победи във вътрешни избори Сергей Станишев и ще е водач на листата на социалистите на евровота.

В левицата има хора, които са разочаровани от това, че Станишев не е избран за водач на листата, но те са 0,01%, уточни Симов.

Според него предложението на лидера на ПЕС пленума да определи водещата двойка за листата не е бил план за обединение, а предложение за сделка. Не схващам нетърпението на Станишев точно на този пленум да бъде посочен като втори или първи, допълни депутатът.

Пленумът ще реши дали Станишев въобще ще присъства в листата на БСП на изборите за Европейски парламент, напомни Симов. Той лично се е разочаровал от поведението на лидера на ПЕС и не е сигурен дали би гласувал за него.

Относно липсата но комуникация между Сергей Станишев и лидера на БСП Корнелия Нинова той каза: "Когато има нарушен диалог, никога не е виновна само едната страна".

Темата днес коментира и заместник-председателят на ПГ на БСП Весела Лечева. "Бях готова да се закълна далеч преди кампанията, че Сергей Станишев сам ще се откаже от номинацията за листата", каза тя в ефира на "Здравей, България" и добави: "Той може да бъде полезен и встрани от листата, само като президент на ПЕС и щеше да се издигне в очите на всички", коментира тя. И допълни: "Струва ми се странно, когато искаш да спечелиш, да убедиш българските граждани, да спечелиш тяхното доверие, да залагаш начело на листата човек, който е обременен от миналото с наслагвани недоволство и недоверие. В крайна сметка дългото лидерство в партията и управлението на страната събра недоволството заради натрупани грешки поради други причини. Няма начин да не се изхабиш".

Лечева настоя, че според част от депутатите от партията не може Станишев и Елена Йончева да бъдат заедно в листата за евроизборите. "Може би някои се опитват да внушат, че ние ще предложим на българската общественост някакъв латино сериал, но може би и това даде повод на много от делегатите от конференцията да кажат своето твърдо убеждение дали Сергей или Елена да бъдат в листите. Те казаха, че няма как и двамата да останат в една листа", обясни каза заместник-председателят на ПГ на БСП.