Американският държавен секретар направи това изявление по време на посещението си в Лондон.

„Президентът смята, че разговорите на военно равнище са важна следваща стъпка и аз смятам, че те ще се състоят много скоро“, каза Кери след среща с външния министър на Обединените арабски емирства Абдула бин Зайед.

„Разбира се на фокус остава унищожаването на „Ислямска държава“ и също така политическото решение като се има предвид Сирия“, допълни той. Вчера от Белия дом заявиха, че са отворени към подобни разговори с Москва след месеци на влошени отношения с Русия заради конфликта в Източна Украйна.

Руският президент Владимир Путин осигурява важна подкрепа за сирийския президент Башар Асад, след като бунтът срещу него предизвика продължаващата вече четири години гражданска война в страната.

От своя страна Вашингтон и ЕС виждат сирийския държавен глава като основна причина за хаоса в страната, заедно с групировката „Ислямска държава“.

Руското външно министерство съобщи днес, че е готово за преговори със САЩ за Сирия, след като американският държавен секретар изрази надежда скоро да има преговори между руски и американски военни по тази тема, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Никога не сме отказвали диалог със САЩ", каза говорителката на министерството Мария Захарова и допълни, че Русия е готова за преговори по всички въпроси от общ интерес, включително Сирия.

Министрите на отбраната на САЩ и Русия Аштън Картър и Сергей Шойгу разговаряха днес за пръв път от повече от година.

Двамата са обсъдили в 50-минутен разговор нарастващото военно присъствие на Русия в Сирия.

По думите на говорителя на Пентагона Питър Кук, Съединените щати и Русия  са подновили днес контакта между двете военни командвания, за да дискутират ситуацията в Сирия.

Те са обсъждали „областите, в които американските и руските интереси се пресичат, както и тези, в които се разминават".
"Споразумяха се да обсъдят по-задълбочено как да бъдат избегнати неволни инциденти (между техните сили) в Сирия и кампанията срещу ("Ислямска държава")", допълни американското отбранително ведомство.

Двамата са се договорили да се водят допълнителни разговори за създаване на механизми, по които силите на САЩ и Русия да не си пречат взаимно и да бъдат избегнати неволни инциденти на терен в Сирия, съобщи Пентагонът.

Струпването на руски военни части на сирийската военновъздушна база в Латакия увеличава вероятността за едновременни американски и руски мисии във въздушното пространство на Сирия, отбелязва Ройтерс.

Картър е казал на Шойгу, че бъдещия диалог ще върви паралелно "с дипломатически преговори, които да осигурят политически преход в Сирия", допълни Пентагонът.

"Той отбеляза, че побеждаването на (Ислямска държава) и осигуряването на политически преход" са цели, които трябва да бъдат преследвани едновременно.

Шойгу е уверил Картър, че "руските действия са отбранителни и целта им е да бъдат спазени ангажиментите, поети пред сирийското правителство", каза американски представител по отбраната.

САЩ биха искали да възстановят „тактическото и практическото“ взаимодействие с руските военни, но не става въпрос за връщане към такова сътрудничество, каквото е било преди украинската криза. Това заяви на брифинг говорителят на Белия дом Джош Ърнест.

Ърнест поясни, че става въпрос за „сътрудничество между военни, което искаме да възстановим, сътрудничество на практическо и тактическо ниво“, което – по думите на говорителя на Белия дом, „очевидно се отличава от сътрудничеството между военните на нашите две страни, каквото съществуваше (преди възникването на кризата в Източна Украйна)“. 

Руското министерство на отбраната съобщи в комюнике, че по повечето засегнати въпроси мнението на двамата министри е било близко или е съвпадало.

За последен път Сергей Шойгу разговаря през август 2014 г. с тогавашния американски министър на отбраната Чък Хейгъл.

САЩ и НАТО прекратиха директния военен контакт с Москва през април миналата година, в знак на протест срещу руската интервенция в Украйна.

Съединените щати смятат, че няколко руски изтребители вече са разположени на летище в Сирия, съобщите днес пред Ройтерс двама официални представители на САЩ.

Един от източниците, пожелали анонимност, заявил, че на летище близо до град Латакия, крепост на сирийския президент Башар Асад, имало четири руски изтребителя. Другият източник не пожелал да посочи точния им брой.