"Не е възможно Германия, Австрия, Швеция и Италия да носят сами товара" по поемане на прииждащите в Европа мигранти, каза Щайнмайер в интервю, публикувано днес в германския ежедневник "Пасауер нойе пресе", цитирано от АФП и БТА.

Няколко страни от ЕС като Унгария, Полша, Чехия и Словакия отказват категорично да приемат принудителното разселване на мигранти чрез квоти.

"Щом това не е възможно другояче, ще трябва да обмислим варианта за гласуване с квалифицирано мнозинство" на страните от ЕС, добави министърът, който пристигна в Турция за разговори за миграционната криза и предложи помощ на страната.

Гласуването с квалифицирано мнозинство е мярка, заложена в европейските договори. Тя предвижда 55 процента от страните в ЕС с общо население, представляващо поне 65 процента от населението на съюза, да приемат решения, които са длъжни да изпълняват всичките 28 държави в него.

За 22 септември в Брюксел е насрочен съвет на вътрешните министри от ЕС, а за следващия ден е планирана извънредната среща на държавните и правителствени глави от съюза в опит за намиране на изход от задънената улица по въпроса.

"Германия помага, но кой помага на Германия?", пита на свой ред германският вицеканцлер и министър на икономиката Зигмар Габриел в интервю за популярния в. "Билд".

Германия може да стане нова родина за много хора, но не за всички, отбелязва той. Европа е общност на ценности. Който не споделя нашите ценности на съпричастие и солидарност, не може да разчита трайно да получава пари от съюза, предупреди Зигмар Габриел, цитиран и от Ройтерс.

Габриел е вторият член на германското правителство, който предупреждава "непослушните" с евентуални финансови санкции. Първо това направи вътрешният министър Томас Де Мезиер:
"Трябва да обсъдим начини за оказване на натиск. Някои от страните, които се противопоставят на квотите, получават пари от структурните фондове на ЕС и ще е справедливо те да получават по-малко средства."

По повод думите на Де Мезиер канцлерът Ангела Меркел каза, че заплахите не са правилния начин за постигане на споразумение.

КРЪСТОСАН ОГЪН: За отношението към страните от ЕС, които са срещу квотите