Тя предупреди, че нейната страна не може да даде подслон на тези, които се местят само по икономически причини, предадоха  Ройтерс и Дарик.

„Германия иска да помогне. Но това не е предизвикателство само за Германия, то е за цяла Европа”, заяви Меркел на профсъюзно събиране в Лайпциг.

„Европа трябва да действа заедно и да поеме отговорността. Германия не може да се нагърби с тази задача сама”, посочи тя.

Канцлерът подчерта, че Германия иска да предложи убежище на тези, които се нуждаят от него, но онези, които идват по други причини, например икономически, нямат перспективи да останат.

„Ние сме голяма страна, ние сме силна страна. Но да се смята, че ние сами можем да решим всички социални проблеми на света, не е реалистично”, подчерта още Меркел.

В същото време на пресконференция в мароканския град Танжер френският президент Франсоа Оланд заяви, цитиран от ТАСС, че нито една европейска страна не може да отклони приемането на бежанци.

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер заплаши наскоро с "квалифицирано" гласуване, за да се задължат непокорните страни от ЕС да приемат мигранти. "Не е възможно Германия, Австрия, Швеция и Италия да носят сами товара" по поемане на прииждащите в Европа мигранти, каза Щайнмайер..

В авторска статия за германския вестник Die Welt бившият чешки президент Вацлав Клаус определи бежанскатата политика на канцлера на ФРГ Ангела Меркел като заплаха за бъдещето на цялата европейска цивилизация.

„Германците си мислят, че интеграцията на мигрантите ще протече без усложнения. Каква грешка!“, пише чешкият професор по икономика.
Според Клаус сегашният тон за обсъждане на европейската политика към бежанците „е несериозен, заблуждаващ, звучащ на фона на прекомерна политическа коректност, и откровено самоубийствен“.

Много европейски, а най-вече германски политици, имат наивни представи за този род масово преселение, който според повечето политици в европейските столици ще има негативни последици в краткосрочен план, докато в дългосрочен ще имат положителен ефект. Това е твърде рискована грешка, предупреди Вацлав Клаус.

Няколко страни от ЕС като Унгария, Полша, Чехия и Словакия отказват категорично да приемат принудителното разселване на мигранти чрез квоти.

Председателят на Европарламента Шулц се надява на споразумение утре за разпределението на 160-хилядите бежанци

Той изрази надежда, че на срещата утре вътрешните министри на страните от ЕС ще се договорят за разпределението на бежанците.

"Аз се надявам утре да има споразумение. Най-накрая ще бъде постигнато споразумение за разпределението на 160 000 бежанци“, каза Шулц. Той отбеляза, че при успех споразумението ще разчисти пътя за среща на върха на страните от ЕС по въпроса за бежанската криза.

На нея ще се говори за оказване на финансова помощ в страните, които са приели десетки хиляди имигранти – Йордания, Ливан и Турция.

Шулц отбеляза, че липсата на финансова подкрепа ще предизвика нова бежанска вълна. В същото време Мартин Шулц отбеляза, че няма да се стигне до договореност за задължителните бежански квоти за страните членки. Може да има споразумение на доброволна основа, в което да участват 19-20 страни членки.

„Да се постигне съгласие за задължителните квоти ще бъде много сложно“, каза той.

Срещата вътрешните министри е утре, а на следващия ден, 23 септември, е свикана среща на лидерите на ЕС.

Пред Нова TV вицепремиерът Меглена Кунева заяви:

"Хуманното отношение към бежанците от страна на европейските страни означава да компенсираме със засилени мерки в сигурността и обмена на информация, както и да изпратим ясен сигнал, че хората на европейска територия трябва да спазват нашите закони и правила". 

Сред необходимите мерки за сигурността тя очерта засилването на Фронтекс, Европол и Евроджъст, както и по-тясно сътрудничество на европейските държави и САЩ в рамките на НАТО.

Кунева беше категорична, че всички страни в ЕС, през които влизат мигранти, трябва да снемат пръстовите им отпечатъци, така както прави България.

Кунева посочи още, че всяко изказване на европейски лидер, бил той Ангела Меркел или Виктор Орбан, има ефект върху целия Европейски съюз. По думите й е политически опасно разделението в Европа по темата.

Томас де Мезиер : Да вземаме бежанци направо от конфликтните зони

Министърът на вътрешните работи на Германия призова Европа да взема бежанците директно от кризисни региони, за да ги отърве от алчните трафиканти, които заради огромни печалби ги излагат на риск.

"Предлагам да се споразумеем за благородна квота, според която да вземаме в Европа бежанци от кризисни региони, за да не позволим на контрабандистите да печелят от ситуацията“, каза Томас де Мезиер на пресконференция. Той уточни, че изразява личното си мнение.

"Това ще бъде благородна квота, с която Европа ще изпълни своите хуманни задължения", добави министърът. Всички бежанци трябва да бъдат спасени от риска да се удавят в Средиземно море, докато пътуват към Европа, посочи още Де Мезиер.

"Те ще бъдат доведени до безопасни места с нашата подкрепа, за да могат да живеят в сигурност. Това е европейски подход, отговарящ на европейските стандарти за предоставяне на убежище", добави той.

Австрия предлага временен статут за бежанците

Австрия предлага да се дава на бягащите от Сирия „временен статут на бежанци“, заяви министърката на вътрешните работи Йохана Микъл-Ляйтнер в интервю за вестник „Остеррайх“.

Според нея такава мярка може да се обвърже с регулиране на конфликта в Сирия.

„Но за това трябва да се въведат промени в закона, които трябва да се одобрят от парламента. Ние работим над това“, увери Микъл-Ляйтнер.

Според предложението ще е възможно три години след предоставянето на временния бежански статут отново да се провери дали все още са налице причините за предоставянето му.