Парламентарни квестори изведоха от пленарната зала депутата от ПП-ДБ Манол Пейков след оплакване от "Възраждане", че нарушава реда. Опозицията го обвини, че е пиян, а той от своя страна обясни, че може да има много пороци, но алкохолът не е един от тях и им препоръча консултация с психиатър. 

След изслушването на премиера Николай Денков и военния министър Тодор Тагарев, думата взе лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов. Докато той говореше от трибуна, депутатът от ПП-ДБ подвикна от място "Времето!", вероятно напомняйки, че даденото му за изказване време е изтекло. 

"Както виждате в момента в залата има хора, които са в нетрезво състояние. Не за първи път представители на ПП-ДБ влизат в залата очевидно консумирали алкохол, очевидно в нетрезво състояние", обърна се Костадинов към председателя на Народното събрание Росен Желязков.

В същото време депутати от "Възраждане" се обърнаха към квесторите и малко по-късно излязоха от залата заедно с Пейков. Ангел Георгиев взе думата, за да благодари на квесторите, че са извели "лице, което е във видимо нетрезво състояние": 

"Не знам как го допускате тук и очаквате да взима отговорни решения за бъдещето на България, след като той очевидно е злоупотребил с определени субстанции. Оставям настрана факта, че от няколко дни не си е сменял дрехите. Ходи с едни и същи дрехи, понамирисва. Това няма особено значение. Въпросът е, че той не е особено адекватен, дъхаше на алкохол. Това го видяха всички, които са отзад в залата. И приветствам това, че квесторите взеха мерки и го изведоха, защото не бива да допускаме такива лица в пленарна зала. Мисля, че това вече е върхът на падението за ПП-ДБ. Вземете мерки, моля ви, това не е приятно за никой, който е в залата". 

Стопкадър parliament.bg

Манол Пейков, който скоро след това се върна в залата, поиска лично обяснение, като заяви от трибуната:

"Господа и симпатяги, имам много несъвършенства. Пълничък съм, понякога съм рошав, кривоглед съм, но пиенето не е един от пороците ми. Събират ми се около 50 грама на година. Така че, моля ви, проверете си опорките още веднъж.

Виждам, че съм трън в задните ви части, търсите начин да влезете под кожата ми. Това не е правилният начин. Трябва да го преосмислите. Може би с по-цивилизовано отношение, може би, ако промените отношението си към себе си и към света, може би, ако имате по-малко гняв към околните и към себе си. И може би, сериозно ви го препоръчвам, също и среща със специалисти психиатри. Това също върши работа". 

Стопкадър parliament.bg

След това депутатите преминаха към дневния си ред, който включва първото гласуване на Законопроекта за представителните искове за защита на колективните интереси на потребителите, внесе от служебния кабинет миналата година. С него се предлага да се разшири кръгът на квалифицираните организации, имащи право да предявяват представителни искове за защита на потребителите. Такъв иск ще имат право да предявяват и Комисията за защита на потребителите, и квалифицираните организации, определени от държавите членки на Европейския съюз.

Увеличава се и размерът на санкциите за неспазване на съдебни актове.

Според вносителите прилагането на закона ще осигури високо ниво на защита на икономическите интереси на потребителите и ще насърчи функционирането на вътрешния пазар в полза на потребителите и търговците.