Миньорите от "Мини Марица-изток" ще решат утре дали ще вдигнат блокадите по магистралата и пътищата в страната. Това стана ясно след съвместно съвещание на двата синзиката в мините - на КНСБ и КТ "Подкрепа". Решението за освобождаване на пътните артерии ще бъде взето на фона на национален протест в защита на миньорските искания, обявен за 18:00 часа в цялата страна. Такъв ще има и в центъра на Стара Загора, както и в редица други градове.

Енергетиците от Старозагорско протестират вече 13-и ден и продължават да настояват за изтеглянето на Териториалните планове за плавен преход на въглищните райони Стара Загора, Перник и Кюстендил. Премиерът Николай Денков обаче каза, че това няма как да стане. От понеделник започва и подписката за събиране на подписи на над 50% от работещите в комплекса за започване на ефективна стачка в ТЕЦ 2 и "Мини Марица-изток".

Протестиращите са се обединили около обща позиция с няколко искания, която ще бъде изпратена до Народното събрание, Президентството, Министерския съвет и до Европейската комисия, съобщи лидерът на "Подкрепа" в Мини Марица-изток Бисер Бинев.

"Настояваме за незабавно изтегляне на Териториалните планове, да бъде записано количеството произведена електроенергия от въглищни мощности и съответно необходимите количества въглища съгласно решенията на Народното събрание от 2020 и 2023 г. Да се гарантират приходите и социалната програма по КТД 2022 г, не по-малко до размера на разходите през цената на тон условно гориво при заетост по норматив", обясни още Бинев, цитиран от БТА.

Синдикатите на настояват за незабавно започване на работа по преработване на всички програмни и съпътстващи документи, за да се гарантира изпълнението на двете решения на Народното събрание. След преработването им да ни бъдат предоставени в 14-дневен срок преди внасяне за гласуване, заедно със становища, анализи, модели и други, използвани за изготвянето им. Както и за незабавно изготвяне на енергийна стратегия от експерти и други стратегически документи, гарантиращи устойчиво развитие на сектор енергетика по години. "Продължаваме с действия в защита на нашите искания", подчерта още Бисер Бинев.

Бинев изказа благодарност към всички подкрепящи протеста и се извини за "неудобствата, които създадохме на всички наши съграждани и сънародници. Свидетели сме на безпрецедентни световни политически, икономически и социални катаклизми. С последните събития и започналата поредна пълно мащабна война в Близкия изток стана ясно, че световният ред в досегашния му вид рухва пред очите ни. Заедно с това стана ясно, че колективните системи за сигурност не ни дават гаранции за това, за което са създадени. В такива моменти политически зрелите общества и държави се обръщат най-вече към основните си национални сурови и ресурси, които са източник на стабилитет и независимост", каза още Бисер Бинев. И заяви, че "комплексът "Марица-изток" не произвежда само електрическа енергия, а преди всичко енергийна независимост и национална сигурност".