Десети ден автомагистрала "Тракия" и Проходът на републиката остават блокирани.

На магистрала "Тракия" се проведе своеобразно общо събрание на протестиращите миньори и енергетици от комплекса "Марица-Изток". На място дойдоха и представители от другите блокади и беше взето решение да стартира подписка за започване на ефективни стачни действия, предадоха БНР и БНТ.

Тя трябва да бъде подкрепена от 50+1 процента от работниците. Ще трябва и точно да се формулират исканията към работодателя, както е по закон. Миньорите са готови да започнат стачни действия, които да продължат максимално дълго.

Обсъжда се и възможността следващата седмица да се организира национален протест на различни места в цялата страна, на който хора, подкрепящи миньорите, да се включат. До този момент, доколкото се разбраха, това ще е четвъртък.

До организирането на ефективна стачка, миньорите са твърди в намерението си да оставят затворени основните пътни артерии - автомагистрала "Тракия", Прохода на републиката и Подбалканския път при Гурково. Ще напишат и отворено писмо до институциите, в което ще поставят срок за изтеглене на териториалните планове от Европейската комисия. В момента вървят и оживени дискусии как да поискат гаранции за работата си в краткосрочен и дългосрочен план.