Седми ден продължава блокадата на миньори и енергетици по пътищата. И след гласуването на споразумението в енергетиката от парламента, недоволството сред част от протестиращите остана и те решиха да продължат протеста. Те настояват за изтегляне на териториалните планове за плавен преход на въглищните райони.

Остават затворени магистрала "Тракия" край Стара Загора, Проходът на Републиката, както и пътят Гълъбово-Раднево, Раднево - Нова Загора и главният път "Русе-Свиленград", в района на с. Главан.

Протестите си прекратиха само енергетиците от ТЕЦ Бобов дол, Дупница и Перник. След като споразумението беше одобрено от парламента, те вдигнаха блокадите на магистрала "Струма", тъй като договореното ги удовлетворява.

Колегите им от "Тракия" обаче ги обвиниха в предателство и отказаха да освободят движението край Стара Загора. Основното им искане е оттегляне на Териториалните планове за справедлив преход и нови преговори по точките от споразумението.

Те настояват още за преговори с властимащите, но там, на място, на шосето.

"Няма да падне днес блокадата, тъй като срещата с правителството в София си беше пълен цирк. Нямаме доверие на властта, лъгани сме много пъти. Искаме конкретни решения. Да се изтегли териториалния план от Европейската комисия и да се внесат нашите искания в документа. Опитват се да внесат разединение между миньори и енергетици, но ние не се поддаваме. Проблемът не е само регионален. Това е национален проблем, защото ако не се вземе правилно решение от правителството, всички ще пострадаме", каза пред БНТ Георги Господинов, председател на структурата на КНСБ в мини "Марица-Изток".

Блокадата край Гурково на 4 октомври вечерта

Снимка: Фейсбук, Стоян Тодоров

"Разочарован съм от това, което се приказва по националните телевиизии. Срамота е да се наричаме предатели. Хората, които вдигнаха барикадата на АМ "Струма" си отговарят за себе си", коментира и Янчо Петров от синдикатите на рудник Трояново-Север.

Протестиращите на Прохода на републиката съобщиха от своя страна, че ще останат, докато протестират колегите им на АМ "Тракия".

"По-трудно взехме да изкарваме нощта, заради ниските температури, но оставаме, за да подкрепим колегите си миньори", каза един от протестиращите.

Според участниците в акцията остават притесненията за загуба на работни места, въпреки постигнатото споразумение с правителството. Остава неяснотата могат ли да бъдат променени териториалните планове, които вече са внесени в Европейската комисия. Ако енергетиците отстъпят от позициите си на прохода на Републиката, на мястото им ще дойдат миньори, които да продължат блокадите.

Депутатът от ПП Радослав Рибарски, който е старозагорски народен избраник, коментира в студиото на БНТ, че споразумението, прието от НС вчера, решава проблемите на протестиращите.

"Представителите на протестиращите дойдоха с 6 искания, последваха 8 часа преговори и разисквания в Народното събрание. Приети бяха в пълна степен тези искания, които бяха представени в началото - енергийна стратегия, механизъм за капацитет и т.н. Не бих нарекъл тези преговори работа на парче. Споразумението трябва да се изпълнява, защото то ще реши голяма част от проблема", каза Рибарски.

Рибарски обърна внимание на шеста точка от документа.

"Там е записано: възможности за проучване на технологии за улавяне на въглероден диоксид. За мен това е разковничето за решаването на проблема. Това отменя всички въпроси, които остават нерешени. Има възможност тези технологии да бъдат изградени като пилотни в някои от централите и да се види ефектът им. Очаква се технологията да осигури до 70% прочистване на въглеродния диоксид и да постигне доста ниски нива на азотни окиси. За всички в комплексите е ясно, че азотните и серните диоксиди са сериозни емисионни проблеми и нивата им всяка година има изисквания да намаляват", допълни Радослав Рибарски.

Съпартиецът му Венко Сабрутев пък твърди, че ТЕЦ-овете произвеждат много скъпа енергия.

"ТЕЦ-овете произвеждат 4 пъти по-скъпа енергия от тази, за която плащаме като битови потребители", каза по бТВ депутатът от ПП-ДБ, който е член на комисията по енергетика в парламента. 

И той вярва, че споразумението, подписано от премиера, енергийния министър и лидерите на мнозинството, а впоследствие и гласувано от НС, решава проблемите на енергетиците. "Това, което предложихме на протестиращите, е всичко, което можеше да направи държавата. Това са 7 точки, които решават исканията на синдикатите", коментира Сабрутев блокадите на магистралите.

Протестиращите миньори вчера получиха подкрепа от синдикалните организации на железничарите и на медицинските специалисти у нас, които обявиха в декларации, че се присъединяват към протеста им.