Народното събрание одобри споразумението между министър-председателя, представители на Министерски съвет, народни представители и представители на синдикалните организации в сектор "Енергетика", сключено по време на преговорите с протестиращите на 3 октомври. 

"За" гласуваха само представителите на мнозинството от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС, но имаше и народни избраници от първите две парламентарни групи, които се отлъчиха от партийната позиция. Така един депутат от ГЕРБ и двама от ПП-ДБ натиснаха копчето "против". Документът беше приет със 133 гласа "за" и 66 "против". Срещу одобрението от страна на парламента се обявиха от "Възраждане", БСП, ИТН и независимият Радостин Василев. 

Вносители на решението за споразумението са Кирил Петков и Атанас Атанасов от "Продължаваме Промяната - Демократична България" и Делян Пеевски от ДПС. Подпис от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов няма, макар че вчера той се подписа под споразумението по време на преговорите.

Няколко часа вчера премиерът Николай Денков, министри и депутати разговаряха в сградата на парламента с представители на протестиращите миньори и енергетици. След срещата стана ясно, че е било подписано споразумение от основните участници в дискусията. В Министерския съвет днес премиерът се срещна и с представители на работодателските организации.

Още на старта на дебатите в пленарната зала градусът на напрежението се повиши. Депутатите от трите партии, които отказаха да подпишат споразумението - "Възраждане", ИТН и БСП, обвиниха управляващите, че хвърлят пясък в очите на протестиращите , а синдикалните лидери са предали работниците. Опозицията предупреди, че няма да подкрепи документа. 

От БСП призоваха вносителите да оттеглят проекторешението си, тъй като проектът е противоконституционен, заяви зам.-председателят на НС Кристиан Вигенин. По думите му документът е неконституционен и предвижда ратифициране на неформално споразумение, което не е в правомощията на НС.

"Има декларативни точки и други, които са пряка намеса в работата на изпълнителната власт. Вносителите да го изтеглят, да се формулира нов текст, под формата на декларация, но не и този текст", заяви Вигенин.

Снимка: БТА

От "Възраждане" настояха под споразумението да бъдат посочени поименно министрите, депутатите и синдикалните представители, които са го подписали, тъй като в момента те не са посочени. "Споразумението не е подписано от най-засегнатите, които писаха тези искания, и това са миньорите", заяви Искра Михайлова.

Депутатката от "Възраждане" нарече гумен печат споразумението - "да развържем ръцете на премиера да хвърли още една шепа пясък в очите на миньорите". Тя заяви, че на барикадите има напрежение и хората са обвинили синдикалните си лидери, че са ги предали, а блокадата на Прохода на Републиката остава в знак на солидарност с миньорите от "Тракия".

"Настоящият МС нарушава законите на България. Вчера представителите на ДПС подвикваха на Денков като на секретарка - "абе, давай, давай, да ги разкараме от улицата", каза Михайлова, която седяла до тях и чула репликите. Тя отбеляза, че по средата на преговорите исканията на частните тецове били рязко удовлетворени. "Пеевски подвикваше като дете със специални потребности, неможещ да формулира едно изречение, и Денков изпълняваше. Държеше се като секретарка на Пеевски и изпълняваше това, което му се каже", обвини още депутатката.

Народният представител от ПП в Стара Загора Радослав Рибарски обвини "Възраждане", че разделя и противопоставя хората от региона. "Безидейно дърдорене и демонстрациите за пореден път задълбочават проблема и ние сме на път залата да дебатира 8 часа. Предложенията бяха на синдикатите, посочи той, като призна, че точката за изпълнение на решенията на НС по отношение на ТЕЦ-овете, са били по идея на Искра Михайлова. 

"Рибарски, можеш ли да минеш през протеста? Аз мисля, че не можеш", предизвика го депутатката от "Възраждане". Михайлова го нарече "чичовото или дечовото". Тя посочи, че в протеста е имало разединение, а то е дошло "от схемите на ГЕРБ". "Пуснаха разни емисари, които да създават интриги, само че не мина", отбеляза Михайлова.

Цончо Ганев пък заяви, че решението да не се излъчват официално на живо преговорите с протестиращите е било по искане на КНСБ. Той обвини синдиката, че бил "обслужващ персонал на ГЕРБ". "Реалният министър-председател Пеевски забрани излъчването на живо и затова ние трябваше да излъчваме", добави Ганев, който беше единият от участниците в преговорите, излъчвал периодично 8-часовите преговори.

Снимка: БТА

Лидерът на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова пък се изказа в конкретика по проекта - тя поиска редакция на текста, като посочи: "Липсва наименование на проекта на решение". Тя предложи споразумението да бъде наречено "решение във връзка със споразумение между министър-председателя, членове на МС, народни представители и представители на синдикатите". Атанасова поиска още проекторешението да бъде прието с едно гласуване и настоя "териториалните планове" да бъдат изписани не със съкращението ТП.

"Какво е ТП? Как можем така да го напишем?", възмути се и депутатът от БСП Драгомир Стойнев, който обяви, че социалистите ще гласуват "против". И попита - ще правим ли анекс. Това е унижение на НС. Или ще имаме ясен ангажимент, с който всички ще се съобразяват, или това е просто един лист. Това няма никаква категоричост за запазване на работата на българските миньори. Всичко е на парче, само да се снижи напрежението", заяви Стойнев. И призова, ако кабинетът не може да направи стратегия и визия за енергийния сектор, премиерът да си подаде оставката.

"Над 100 човека видяха кой командва коалицията", заяви лидерът на ПГ на ИТН Тошко Йорданов и нарече премиера Николай Денков "мъжката секретарка на Пеевски". В този миг председателят на НС Росен Желязков му направи забележка, че ще го изгони от залата.

Снимка: БТА

"Ами, отстранете ме, какво друго ми остава, когато се говори истината - се отстранява", отвърна Йорданов и добави, че като бъде изгонен, ще повтори казаното и в кулоарите при медиите.

"Миньорите и енергетиците бяха излъгани, КНСБ ги предадоха, "Подкрепа" се държаха мъжки. В това споразумение има само пожелания с хубавата реплика от филмите "тати ще ти купи колело, ама друг път". Трябва хората да знаят, че 1,7 млрд. ще отидат във фирмите на ГЕРБ, ДПС - няма да е само в ПП. Голям цинизъм е да се казва "справедлив преход". Ще бъде справедливо разпределено краденето между управляващата сглобка", заключи Тошко Йорданов. Той се обърна към депутатите от ПП-ДБ с констатацията, че били глупави хора, защото с техните гласове някои други щели да станат милионери. 

От "Продължаваме промяната" обвиниха трите партии от опозицията, че си правят предизборната кампания на гърба на протеста и дебатите по споразумението. От опозицията им отвърнаха, че те пък слугуват на Пеевски.

"Цялото това нещо, гледахме го и в петък, то е свързано с кампанията. Опитват се да си правят кампанията на гърба на страховете на хората", заяви Настимир Ананиев.

Искрен Митев направи същия извод и атакува Искра Михайлова: "Госпожо кандидат за кмет на Стара Загора, вие обиждате всички хора, които бяха на това заседание. Вие дойдохте на срещата вчера, за да снимате и не да решите проблема на хората, а да станете общински съветник или кмет". И когато тези хора са щастливи, това ще бъде във ваш ущърб", каза той по адрес на протестиращите. "Кажете - това е моята кампания и аз ще направя всичко възможно вие да сте бедни и гладни", подкани Михайлова депутатът от ПП.

"Миньорите основно са от Раднево и Гълъбово, не от Стара Загора, така че това, което изляхте от трибуната, беше изключително неуместно", отвърна депутатката от "Възраждане". А Искрен Митев отнесе забележка от Росен Желязков заради обръщението "уважаеми палячовци от "Възраждане", след което прекръсти и народния представител от ИТН Станислав Балабанов, когото нарече "Алабалабанов". Росен Желязков скастри депутата от ПП с репликата: "Не провокирайте". Балабанов пък получи право на отговор. "Днес вие, г-н Митев, сте част от това политическо лицемерие, вие предадохте българските избиратели и ще си го понесете наказанието съвсем скоро", заяви депутатът от ИТН и нарече народните представители на ПП "слуги на Пеевски".

Независимият депутат Радостин Василев пък взе думата с въпроса: "Кирил Петков излезе ли вече. Той като ме види го побиват тръпки" и се обърна към него с думите "Слушай внимателно, шарлатанин!", заради което му беше направена забележка от председателя на НС. Тезата на Василев е, че отношението на бившите му съпартийци към протестиращите било изразено чрез политолога Евгений Дайнов.

"Това правителство четири месеца върви срещу българския народ, ПП-ДБ презират българския народ. Искат да унищожат българската енергетика след като техните архетипни проекции в миналото унищожиха българското земеделие, българската отбрана, българското образование. Има един човек - Евгений Дайнов, говорител на ПП, който получава писмено от Лена Бориславова какви тези трябва да застъпва пред медиите. Той нарича хората от ТЕЦ-овете, които протестират, "дивите орди блатни твари", "кръвосмесените джуджета" и плесеняли блатни диваци", което според депутата е израз на отношението на ПП към хората от блокадите. 

Василев настоя да получи отговор назначен ли е Евгений Дайнов "във фондация, близка до ПП-ДБ на хонорари, за да бълва тия гадости". Депутатът посочи, че енергетиците и миньорите не протестират само за своето бъдеще, а "за последния остров на националния суверенитет на България". Той наблегна, че каквото и да гласуват днес в зала, териториалните планове няма да бъдат изтеглени от ЕС. И каза, че било шизофрения Делян Добрев от ГЕРБ-СДС преди дни да напада протестиращите, а днес да е докладчик по проекта на споразумението. 

Маноил Манов от ГЕРБ-СДС попита всички говорили преди него дали им е "омръзнало да се упражняват върху Стара Загора и върху синдикатите" и обвини депутатите, които ходели при протестиращите, че правят предизборната си кампания.

"Хората стоят на улицата, защото искат решения. Решенията, за които говорите тук, ги донесоха протестиращите. А тия, дето щъкаха сред протестите и се хвалят днес от трибуната, че много обичат да ходят сред протестиращи и някои ги приемали, пък някои не ги приемали, дайте си сметка какво правят там. Търсят решения ли? Не, правят си предизборната кампания - всички политици, които се навираха по протестите", смята Манов. 

Искра Михайлова от "Възраждане" попита съпартиеца си Даниел Проданов като човек, който има диалог с протестиращите, "освен натиск от политици върху синдикати, има ли натиск от силови структури към протестиращи. Той отвърна, че има такъв и към синдикалисти, и към ръководството на "Мини Марица-Изток" от вчера.

Проекторешението предвижда да одобри подписаното вчера споразумение. В документа е записано, че се одобрява продължаване на процедурата за въвеждане на механизъм за капацитет и стартиране на процедура за поддържане необходимия състав от синхронно работещи и резервни генериращи източници, директно присъединени към електропреносната мрежа (без силова електроника), чрез законосъобразни решения, които да гарантират работата на съвременни диспечируеми електропроизводствени мощности, като основен елемент от критичната енергийна инфраструктура и националната енергийна сигурност за постигане на плавен енергиен преход. Срокът е до 31 декември 2023 г.

Предвидено е Министерският съвет да изпълни решенията на Народното събрание от 31 януари 2020 г. и 12 януари 2023 г. чрез преговори с представителите на Европейската комисия с участието на по един представител на национално представените синдикати в сектор Енергетика относно недопускане в дългосрочен план прекратяване функционирането и/или ограничаването на производствения капацитет на въглищните топлоцентрали от групата на БЕХ. Министерски съвет се ангажира да не ограничава дейността и базовите мощности на останалите оператори на горивни инсталации, ако същите работят изцяло на пазарен принцип в съответствие с европейското и национално законодателство. Срокът е до 30 ноември 2023 г.

Следващата точка предвижда изработване на проект на енергийна стратегия на България до 2030 г. с хоризонт до 2050 г. с участие на социалните партньори паралелно с процеса на актуализация на Интегрирания план енергетика и климат, тъй като е необходимо да има съответствие между тези два стратегически документа. Срокът е до 30 ноември 2023 г.

Проекторешението включва още прозрачност на процедурите по инвестиционните намерения и включване в тях на централите, мините и засегнатите общини в съответните региони с техните проекти. Предвижда се създаване па комитет за наблюдение с участие на представители на социалните партньори, в това число и регионалните структури от централите, мините и засегнатите общини в съответните региони с техните проекти. Срокът е до 31 декември 2023 г.

Предвижда се категорично отпадане от ТП на предприятие за конверсия на въглищните региони. Срок до 31 октомври 2023 г. В проекторешението е записано и проучване на възможността за улавяне, преработка или съхранение на въглеродни емисии за ТЕЦ Марица Изток 2 ЕАД, като срокът е до 31 март 2024 г.

В последната точка е записано, че социалните партньори са се съгласили да продължат преговорите по проекта за споразумение, връчено на 19 септември 2023 г. с изключение на точката, свързана с категорично отпадане от ТП на предприятие за конверсия на въглищните региони.