Протестиращи миньори и енергетици от комплекса "Марица - изток" продължават блокадите на магистрала "Тракия", Прохода на Републиката и Подбалканския път при Гурково, съобщи БНР. Пътищата ще останат затворени, докато териториалните планове за справедлив преход не бъдат изтеглени от европейските институции, категорични са протестиращите:

"Трябва да се случи, защото е за целия български народ. Не е само за нас. Може да издържим много, цяла зима", каза един от тях.

Теоретично е възможно България да оттегли внесените в Комисията регионални планове - това заяви за БНР източник от ЕС. Същевременно той уточни, че ако страната ни не иска да загуби средства по фонда за справедлив преход, то тези планове трябва да получат одобрението на Еврокомисията до края на годината.

Парламентът вчера подкрепи Пътната карта за климатична неутралност на Република България, актуализирана от Министерски съвет в съответствие с Решение на Народното събрание от 4 октомври 2023 г.

Решението предвижда електрическа енергия от въглища да се произвежда без ограничение до 31 декември 2038 г., като крайна дата.

От пътната карта отпаднаха - след решение на правителството, посочените преди това междинни стойности на енергийните мощности за преработка на въглища, съответно за 2026 г., 2030 г. и 2035 г. Те ще бъдат прецизирани в хода на предоговарянето на Националния план за възстановяване и устойчивост, както предполага и решението на Народното събрание от 12 януари т. г.