Часове, след като стана ясен рекордният за страната запор, председателят на комисията професор Стоян Кушлев посети парламента. Tой обаче бързо напусна сградата без да разговаря с журналисти. Според председателя на комисията за борба с корупцията Яне Янев, причината е, че професор Кушлев е бил заплашван.
"Въздействието върху такива институции като комисията за установяване на незаконно придобити имоти наистина е доста голямо", каза Янев.
До забраната на Христо Ковачки да се разпорежда с десетки имоти в страната на стойност повече 143 милиона лева се стига след мотивирано искане до софийски градски съд от комисията "Кушлев".
"Става въпрос за акции и дружествени дялове в над 30 фирми, парцели, които надвишават 42 декара, запор в над 30 банки в сраната. До изземване на това имущество може да се достигне след установяване на решение от съда", коментира Александър Николов от Софийски градски съд.
Молбата на комисията "Кушлев" е резултат на сериозни несъответствия в имотното състояние на бизнесмена. От 1994 г. до 2008 година енергийният бос Христо Ковачки е закупил имоти, автомобили, фирми и акции на стойност над 143 милиона лева. Проверката на комисията обаче установи, че законният доход на бизнесмена през тези 14 години е едва 2 милиона лева.
"Комисията "Кушлев" не е проверявала кредитите, а е запорирала и описала имуществото. Публична информация е, че господин Ковачки работи с кредити. Приходите за придобиване на това имущество не трябва да се търсят във физическото лице Христо Ковачки, а в самите компании", каза Десислава Филипова, пресцентър на Христо Ковачки.
Въпреки рекордния размер на имотната забрана делът на Христо Ковачки в Общинска банка не е запориран. Според запознати, причината е, че бизнесменът е собственик на по-малко от 50% от банката. Негови адвокати вече са обжалвали размера на запорираната собственост. До един месец трябва да бъде насрочена дата за започване на делото срещу бизнесмена.