Увеличават заплатите на медицинските сестри детското и училищното здравеопазване след 8 ноември, съобщи БНР. След подписване на нов колективен договор медицинските сестри ще получават по 900 лв.

Росица Попова от Координационния съвет по здравеопазване за пловдивски регион поясни, че договореността е постигната на тристранен съвет за социално партньорство в здравеопазването в общината.

В момента работната заплата на медицинските сестри, които работят в детските заведения и училищата, е 800 лева.

Секретарят на общината Ангелина Топчиева обяснява, че в момента е в сила отраслово споразумение, което изтича на 7 ноември тази година. Според нея новия размер на възнагражденията ще влезе в сила с подписването на ново споразумение.

По думите на медицинските сестри по-високият размер на възнагражденията, ще спре текучеството на сестри от детските заведения и училищата.

Припомняме, че на 1 март медицински сестри излязоха на протест пред сградата на Министерството на здравеопазването. Това се случи въпреки обещанието на премиера за повече средства.

Фелдшерите също изразиха недоволството си пред министерството с искане да имат правото да създадат самостоятелна професионална съсловна организация.

Министър Ананиев представи данни, според които в България има сериозен недостиг на медицински сестри. Средната възраст на медицинските сестри у нас 52 години, показва анализ на държавните лечебни заведения, общинските болници и заведенията, в които държавата участва с 50% и повече.

Здравният министър поиска методиката за заплатите да обхване и частните болници.

Според бившия министър на здравеопазването Мирослав Ненков проблемът със заплащането на медицинския персонал е като бомба със закъснител.

В свое становище, Българския лекарски съюз обяви, че уважава медсестрите, но не иска те да получават повече от лекарите, защото искането на част от специалистите по здравни грижи за 1120 лева начална основна заплата, не е съпоставимо с реалните условия в част от лечебните заведения у нас.