С разпит на свидетели и изслушване на експерти и вещи лица в Пловдивския Окръжен съд започна възобновения процес срещу д-р Иван Димитров. Той отново е подсъдим за убийството на крадеца Жоро Джевизов, когото застреля в имота си на 2 март 2018 г.

Днес в зала бе разпитан младши разузнавач към сектор "Криминална полиция" на Второ районно управление, приети бяха и резултатите от няколко експертизи, сред които съдебно-психиатрична, техническа, допълнителна комплексна съдебно-медицинска и балистична и други.

Дотук се стигна, след като миналата година пловдивският Апелативен съд върна делото отначало, заради открити множество процесуални нарушения. На първа инстанция лекарят бе оправдан по обвинението за убийство, което бе прието от съда за неизбежна, макар и превишаваща нормите самоотбрана.

Версията на защитата е, че когато късно през нощта Жоро Джевизов влязъл да краде в имота на лекаря, той усетил шум, взел оръжието и слязъл в гаража. Там крадецът го замерил с нож, отвертка и подръчни железни предмети. Тогава докторът стрелял в самозащита, а Джевизов, известен още с прякора Плъха, побягнал. Сутринта той е открит мъртъв върху капака на кола, паркирана близо до къщата на доктора.

Отъствие на свидетели спъва делото

Отсъствието на двама свидетели днес пак спъна делото срещу Д-р Иван Димитров. Единият от тях - Надежда Стоева, с която Плъха живял на семейни начала, е потънал вдън земя. Съдията нареди да бъде изискана справка дали е предприела задгранични пътувания, справка от затвора дали е задържана някъде в страната, както и справка за постоянен и настоящ адрес, като при наличие на нов да бъде редовно призована, съобщава "Марица".

Другият свидетел е полицейски служител.

Очаква се двамата  да се явят на следващото заседание по делото, което ще бъде на 26 юли от 10 часа в Окръжния съд.

Уточняването на датата се превърна почти в мисия невъзможна, тъй като е отпускарски сезон. Бяха предложени дати през юни, юли и август, като при всяка от тях представителят на държавното обвинение или защитата посочваха, че имат ангажименти или отпуск. В крайна сметка се избра датата 26 юли, като прокурорът ще прекъсне отпуската си, за да присъства.

 

Разпитаха младши разузнавач

По време на днешното заседание бе разпитан Георги Методиев, който към датата на убийството е бил младши разузнавач към сектор "Криминална полиция" на Второ районно. С колегата си Иван Барутчиев били изпратени на мястото на 2 март сутринта. Те отишли до дома на медика на ул. "Лука Касъров".

На първия етаж ги посрещнала починалата пред няколко месеца леля на Димитров - Цветанка Тодорова. Униформените я разпитали дали е видяла или чула нещо във фаталната нощ. Тя отговорила, че чула гласове и предположила, че хора се карат. Не излязла на терасата да види какво става, тъй като се грижила за болния си мъж. Насочила ги към самия д-р Димитров, който живее на втория етаж.

Почукали и на неговата врата и той ги поналил в една от стаите на жилището си. Видяли, че д-р Димитров имал порезна рана на десния глезен. Помолили го да разкаже какво се е случило. Медикът посочил, че в нощта на 2 март станал и видял през прозореца, че лампата в гаража му свети. Малко по-късно през нощта отново погледнал през въпросния прозорец и видял, че вратите са отворени. Първата му мисъл била, че станал жертва на кражба. Взел метална брадвичка, светил си с телефона и слязъл да провери. Тогава изведнъж му се нахвърлил мъж от ромски произход, последвала борба. Димитров посочил, че изведнъж чул изстрели от трето лице, което било наблизо. Джевизов избягал, а Димитров се прибрал.

Полицаите иззели записи от магазин за хранителни добавки в близост. Изискали те да са в периода от 22 часа на 1 март до 7 часа сутринта на следващия ден. Камерите се задействали само при движение, така че записите били разппокъсани. На единия се виждало как д-р Димитров минава от там, облечен с яке и чехли, като държи в ръцете си предмет, наподобяващ пистолет. След това от записите става ясно, че след инцидента медикът се среща с мъж с черни дрехи, който се оказава неговия приятел Николай Капсъзов след инцидента.

Плъха бил под въздействие на морфин

Бяха приети резултатите от няколко експертизи, сред които съдебно-психиатрична, техническа, допълнителна комплексна съдебно-медицинска и балистична и други. От тях се потвърждава, че Жоро Плъха е бил под въздействието на морфин. Експертите бяха категорични, че убитият не е усетил болка, за което е допринесъл и самия наркотик.

"Смъртта на Джевизов не е била мъчителна. Бил е в ситуация на гонене, стрелба, в условия на покачване на адреналина, който действа обезболяващо. Смъртта е настъпила от остра кръвозагуба за сравнително кратко време", твърдят експертите.

 На поредното заседание по делото присъстваха също родителите на Жоро Джевизов.