Пловдивският окръжен съд не даде ход на делото срещу д-р Иван Димитров за убийството на Георги Джевизов-Плъха, тъй като рентгенологът не се яви в съдебната зала. Нямаше го и един от адвокатите му - Георги Кутрянски.

Делото срещу лекаря започва отначало, след като в края на май Апелативният съд отмени оправдателната присъда на д-р Димитров и върна процеса за ново разглеждане от друг състав на първоинстанционния съд. Според апелативните магистрати, първият състав на Окръжния съд е допуснал съществени нарушения на процесуалните правила, изразяващи се в липса на пълен и задълбочен анализ на противоречията, които съществуват между събраните по делото доказателства.

Преди година лекарят беше оправдан за това, че на 2 март 2018 г. при условията на превишаване пределите на неизбежна отбрана застреля с незаконно притежаван пистолет Георги Джевизов, когото заварил да краде в гаража му малко след полунощ. След убийството в Пловдив имаше многобройни протести в защита на рентгенолога.

Първоинстанционният съд осъди Димитров на 2 години лишаване от свобода условно с 3 години изпитателен срок за държане на пистолет и боеприпаси без да има надлежно разрешение за това.

Днес пред съда вторият адвокат на рентгенолога Гено Василев представи бележка от неврологичното отделение на болница "Св. Георги", която удостоверява, че д-р Димитров е постъпил за лечение там. Според защитника, д-р Иван Димитров е бил приет вчера по спешност в болницата и може да предстои операция.

Адвокат Красимир Елдъров, който представлява близките на застреляния крадец твърди, че входираният от доктора документ не е издаден от лекарска комисия. Според него този документ няма никаква процесуална стойност - не пише , че докторът не може да се яви в съда. Магистратите поискаха цялата медицинска документация около приемането на подсъдимия в болница и ако има нарушения може да му променят мярката за неотклонение. 

След това делото бе отложено за 23 юли.

Пред журналисти майката на Георги Джевизов-Плъха - Златка, заяви, че подсъдимият лекар може да е избягал, както и да плаща на съдиите.

"Как може така не дело да не идва. Може да е избягал. Той не знае ли, че дело има? Болен бил, операция има... чудят се какво да казват. Какво искам ли? Хем да плаща на децата, хем да отива в затвора - доживот да взема. Синът ми беше на 28 години. Каквото и да е, не трябваше да го убива. Защо не гледа сега децата? Три деца! Да идва сега лекарят да ги гледа! Нито иска да плаща, нито иска в затвора да влиза. Той нищо не иска - избяга и така го пуснаха. Сигурно на всичките дава пари. Може да е мафия - плаща парите и никой не го търси. Ти с държавата щом се подгряваш (подиграваш), сигурно много голям гръб имаш", заяви пред Plovdiv24.bg Златка Джевизова.

Тя и бащата на Георги Джевизов предявиха и граждански искове за обезщетения в общ размер на 300 000 лева.