Окръжният съд в Пловдив остави в ареста бившия полицай от Трето РУ в Пловдив Атанас Качаков, като отказа да уважи искането на обвиняемия за по-лека мярка за неотклонение.

Качаков е в ареста от 22 май, като са му повдигнати 2 обвинения - за отвличане и проявена особена жестокост към отвлечения, в съучастие с други обвиняеми, и за намерение да открадне около половин тон марихуана, отглеждана за медицински цели с необходимото разрешително.

За първото престъпление законът предвижда наказание затвор от 10 до 20 години или доживотен затвор и конфискация, а за второто - затвор от 2 до 8 години и глоба от 5000 до 20 000 лв.

Съдът остави без уважение искането на защитата към доказателствата по делото да бъде приобщен запис на телевизионно интервю от 27 май т.г. с бившия директор на "Вътрешна сигурност" към МВР Стефан Банков, в който той твърди, че всички средства за добиване на доказателства са били манипулирани. Съдът смята, че не е отпаднала опасността от извършване на престъпление, а периодът на задържане под един месец не е прекомерен и не е основание за изменение на мярката.

Определението подлежи на протест и обжалване пред Апелативен съд - Пловдив.

На 19 май при зрелищни арести бяха задържани началникът на Трето РУ в Пловдив Самуил Хаджиев и още шестима полицейски служители, сред които и Атанас Качаков. Акцията бе на Окръжна прокуратура - Пловдив и Вътрешна сигурност. Според прокуратурата те са участвали в тежки криминални престъпления като корупция, чадър над проституция, наркоразпространение и други. Последваха и обвинения за отвличане, опит за кражба, престъпления срещу правосъдието и незаконно държане на боеприпаси. Едно от най-сериозните е опит за кражба на 500 кг марихуана за медицински цели от склад в асеновградското село Болярци. Обвиняемите са се възползвали от служебното си положение, гласи обвинението на прокуратурата.