ловдивчанин създаде първото безплатно приложение Together за смартфони, свързано с инициативата "Европейска столица на културата". Специалистът по компютърни технологии Любен Брънзалов е комбинирал карта на Пловдив, която показва кога и къде ще са различните прояви през 2019-а. Културният календар ще е на два езика - български и английски. Всичко е направено по един достъпен и в същото време стилен начин.

Приложението все още не е активно, защото се чака одобрението за него от Google и App Store на iРhone. От фондация "Пловдив 2019" предполагат, че няма да има проблеми с това одобрение.

Любен Брънзалов е випускник на СУ "Паисий Хилендарски" с технологичен профил "Информатика и математика". Учил е 3 години в университета в Единбург. В момента е стипендиант към Grow with Google и за Facebook AI в платформа за онлайн обучение Udacity за уеб приложения и изкуствен интелект.

Последните месеци в града се появиха няколко инициативи, свързани с приложения за смартфони, насочени към гостите на града. Учениците от училище "Христо Г. Данов" създадоха туристически пътеводител. Той е на четири езика - български, английски, руски и немски. В него има и аудио гайд. Засега там е представен само един обект.

През ноември стартира приложението Plovdiv City Card. Подобна услуга има във всички големи европейски градове. С него чуждестранните туристи могат да получават достъп до девет важни туристически обекта и намаление за консумация в 10 елитни пловдивски ресторанта. Plovdiv City Card се продава в туристическия инфоцентър и като пластика.