Депутатите създадоха временна комисия за установяване на всички факти и обстоятелства, свързани с поемането на пълния контрол на "Международен панаир Пловдив" АД от предприемача и почетен консул на Руската федерация в Пловдив Георги Гергов, чрез действия на централната власт и на местните власти в общините Пловдив и Варна от 2016 г. насам. Народните представители взеха единодушно решението със 184 гласа, предаде БТА.

Вносители на проекторешението са Йордан Иванов ("Демократична България") и група народни представители.

Комисията ще се състои от 14 народни представители, избрани на паритетен принцип - по двама от всяка парламентарна група, като се избира за срок от един месец и трябва да изготви доклад за резултатите от работата си.

Сред фактите, които трябва да установи, са отказът на държавата през 2016 г. от 49.63 % от акциите на панаира и прехвърлянето им на Общините Пловдив и Варна, неизпълнението на решението на Общинския съвет Варна за връщане на акциите на държавата, апортът на варненския дял в дружество "Пълдин Туринвест" АД, с което се осигурява пълно овладяване на панаира, решението на Общински съвет Пловдив от 19 декември м.г., с което се позволява извършване на апорта от страна на Община Варна, бламирането на две извънредни сесии от страна на политическа партия ГЕРБ и съветниците на Георги Гергов, възможността панаирът да бъде обявен за групов паметник на културата с цел предотвратяване на възможността за унищожаването му като такъв.

В мотивите се посочва, че началото на Пловдивския панаир е поставено през 1891 г. Днес панаирният комплекс е най-големият в Югоизточна Европа и е разположен на 352 000 кв. м. площ, а общите изложбени площи са 137 831 кв. м., от които половината са покрити. Комплексът разполага с 19 многофункционални екзпозиционни палати и модерен конгресен център с 13 зали за семинари и конференции. В мотивите се посочва още, че почетният руски консул и руски гражданин Георги Гергов от години прави опити да получи пълния контрол върху Международния панаир Пловдив. Той контролира 50.36 % от панаира, но за да взима решения сам са му нужни над 2/3 от капитала на дружеството.

За председател на временната комисия бе избран Румен Йончев от "Български възход". Неговата кандидатура бе гласувана с 87 гласа "за", 31 "против" и 42 "въздържал се". Неговият колега Александър Николов бе избран за член на комисията.

От "Демократична България" номинираха за председател вносителят на проекта за създаване на временна комисия Йордан Иванов, но неговата кандидатура бе отхвърлена от пленарната зала.

За членове на комисията от ГЕРБ-СДС бяха избрани Бранимир Балачев и Радомир Чолаков, от "Продължаваме Промяната" - Никола Минчев и Христо Даскалов, от ДПС - Рамадан Аталай и Танер Али, от "Възраждане" - Росен Стоянов и Ангел Георгиев, от "БСП за България" - Румен Гечев и Иван Петков.

Пловдив си поиска акциите от Варна

Междувременно Общинският съвет на Пловдив прие декларация, с която поиска акциите на община Варна от Международен панаир-Пловдив да бъдат прехвърлени на община Пловдив. Тя е адресирана до Народното събрание, Министерски съвет, Общински съвет Варна, община Варна и лидерите на политически партии от Общински съвет Варна.

След дебати по темата, продължили около три часа, декларацията бе подкрепена от 40 съветника. В нея е записано "подарените на общината Варна 29 процента от акциите на Панаира да преминат към държавата, след което при възможност да бъдат прехвърлени безвъзмездно на община Пловдив или да бъдат отпуснати целеви средства от държавата на община Пловдив за закупуване на тези акции от община Варна".

Извънредната сесия на Общинския съвет в Пловдив беше свикана от съветниците на партия ГЕРБ. Те излязоха с декларация и предложение делът на община Варна от Панаира, оценен на 16.3 млн. лева държавата да отпусне целево средства и община Пловдив да ги откупи.

Общинският съветник Веселина Александрова от "Демократична България" изчете обръщение към лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, в която поиска той да разговаря със структурата на партията му във Варна и да им предаде, че защитата на обществения интерес може да бъде гарантирана единствено, ако община Варна върне на държавата акциите безвъзмездно, както са ги получили.

Съветникът Георги Колев от Земеделски съюз "Александър Стамболийски" също се обяви срещу заплащането на варненските акции. Община Варна получи от държавата 45 млн. лева, за да плати дупката на центъра си, получи и 29 процента, които трябваше да й послужат да придобие дупката, но не й послужиха, посочи Колев. Според него Общински съвет Варна и кметът на града трябва да си свършат работата и да върнат акциите.

Днес Окръжен съд-Пловдив спря вписването на увеличението на капитала на дружеството "Пълдин Туринвест" с варненските акции от Панаира.