"Демократична България" и "Продължаваме Промяната" внасят искане за създаване на временна парламентарна комисия заради сделката с Пловдивския панаир, обявиха двете партии в парламента.

Те настояват комисията да установи всички факти и обстоятелства около "харизването" на Пловдивския панаир на Георги Гергов, почетен консул на Руската федерация в Пловдив, заяви пловдивският депутат от ДБ Йордан Иванов.

Никола Минчев от ПП заяви, че ще настояват Пловдивският панаир да получи статут на паметник на културата, тъй като по думите му това е един от начините за неговото запазване. Депутатите от временната комисия ще поискат разговор със служебния министър на културата Велислав Минеков във връзка с това намерение.

"Пловдивският панаир направи 130 години миналата година и наш дълг е да направим всичко възможно той да продължи да бъде символ на Пловдив, какъвто е и досега", обоснова се Минчев.

"На второ място ще разгледаме всички обстоятелства около решението 2016 г. държавата да се откаже от акциите. Ще разгледаме действията на кметовете Иван Тотев, Иван Портних, Здравко Димитров и общинските съвети на Пловдив и Варна", заяви Йордан Иванов. "Ще поканим Бойко Борисов и Георги Гергов да седнат един до друг и да разкажат всичко за харизването на Пловдивския панаир", добави той.

"В казуса с Пловдивския панаир е много видна разликата между говоренето за борба с корупцията, борба с руското влияние, евроатлантизма от една страна и от другата страна са действията в тази посока. Виждаме заявките на ГЕРБ да се борят с корупцията да се обединяват по евроатлантическа линия, но когато става дума наистина да се предприемат действия, виждаме и казуса с Пловдивския панаир", коментира пък Никола Минчев.

Решението на ГЕРБ, които управляват Пловдив, е да дадат сделката на съда. "Нашият кмет на ГЕРБ и ГЕРБ са решили да дадат тази сделка на съда, който е компетентен да реши доколко тя е законна и какви основания има", коментира в отговор Тома Биков.

Депутатът от ГЕРБ припомни, че Панаирът е бил приватизиран още от техния коалиционен партньор БСП по времето, когато Корнелия Нинова е била зам.-министър и е отговаряла за него. "Те спокойно могат да се съберат и да обследват цялостно този проблем от неговия зародиш до неговото състояние в момента", отправи задочно предложение към ПП, ДБ и БСП Тома Биков в коментар на искането за временна комисия. Към момента обаче от БСП са против Пловдивският панаир да бъде частна собственост и припомнят, че са завели дело, но по сигнала им от прокуратурата до момента нямало отговор.