За втори път липсата на кворум провали извънредната сесия по казуса с Международния панаир в Пловдив, свикана от общинските съветници. Това беше и вторият опит да се отмени решението на ОС, с което Международният панаир попада под пълния контрол на бизнесмена Георги Гергов.

Заседанието не се състоя заради отсъствието на съветниците от ГЕРБ и от "Автентична лява БСП" със свалено от левицата доверие, предава БТА.

На заседанието обаче присъстваха заместник-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин, лидерът на градската организация на социалистите и депутат от БСП Иван Петков, както и депутати от "Демократична България".

"Това, което става, е срамно. Ако бяха убедени в решението си, съветниците трябваше да са тук, да се мотивират и да го потвърдят. Те обаче се скриха, защото добре разбират, че действията им са срещу интереса на държавата и срещу интереса на пловдивчани, които са ги избрали", заяви Вигенин и допълни, че политическата отговорност трябва да се търси на най-високо ниво.

"В Пловдив не се случва нищо без знанието и указанията на Борисов, той беше водач на ГЕРБ тук в няколко парламентарни избора. Защо Борисов и ГЕРБ упорстват в реализацията на този план за унищожаване на Пловдивския панаир?", попита зам.-председателят на НС.

"Съветниците от т.нар. "Автентична лява БСП" не представляват БСП, пловдивската организация на партията има категорична позиция по въпроса, направихме и две декларации в Народното събрание. След като и днешният опит беше провален, ще търсим други начини да защитим Международния панаир от разграбване и застрояване", заяви лидерът на пловдивските социалисти Иван Петков, цитиран от БТА.

Малко преди заседанието съпредседателят на ДБ Христо Иванов, който отново отиде на място, коментира, че "Демократична България" ще окаже пълна подкрепа на гражданските протести срещу "завладяването на панаира".

Заради липсата на кворум граждани организираха протест пред хотела на Гергов и се наложи да се намеси полиция, която да разпръсне демонстрантите.

Снимка: БТА

Ден по-рано десетки пловдивчани се събраха на протест пред общината с искане контролът над Панаира да не се предоставя на Гергов.

Междувременно на брифинг кметът на Пловдив Здравко Димитров и координаторът на ГЕРБ за Пловдив-град Иван Тотев съобщиха, че община Пловдив ще гласува "против" приемането на варненските акции от панаира.

Ако акциите на община Варна бъдат апортирани, делът на бизнесмена Георги Гергов в изложбения център се очаква да нарасне на 79 процента, а община Пловдив да стопи своите 25 процента участие на 20 на сто.

"Ще се съобразя с решението на Общинския съвет - точка трета, и ще обжалвам решението за увеличение на капитала и за вписване на акционерното дружество", обясни кметът на Пловдив Здравко Димитров.

Снимка: БТА

Седмица по-рано сесията на Общинския съвет в Пловдив беше провалена, след като не беше събран кворум за провеждане на насроченото за 3 януари заседание. Отново съветниците от ГЕРБ и БСП бойкотираха заседанието.