Един от емблематичните кметове на ГЕРБ - Иван Тотев, обяви, че се отказва от надпреварата за нов мандат в Пловдив. Той обоснова решението си с необходимост от почивка след 12 години работа за града.

"Не смятам да участвам на изборите. Решението ми е абсолютно категорично. Превърнахме Пловдив в платформа, в която всеки може да намери своето място. Горд съм с постигнатото през моите два мандата. Сега е моментът, когато си на върха, да се откажеш. Имало е много тежки решения, водил съм редица битки. Това отнема от личната енергия на човек. Чувствам, че вече има едно прегряване у мен", заяви Тотев.

Като сигнал, че той няма да бъде кандидатът на ГЕРБ за следващ мандат, бяха приети събитията от началото на месеца. Тогава лично премиерът Бойко Борисов разпореди да бъде отстранен от поста зам.-кметът по строителството и общинската собственост в Пловдив Димитър Кацарски.

Министър-председателят уточни, че по случая не става въпрос за искани пари, "но по начина, по който се отнасят с хората, е непростимо. Не съм избрал кметове от ГЕРБ, за да се държат така с гражданите. Като бави преписки - да отива да си гледа плажа, а да остави на друг да върши работа".

Зам.-кметът заемаше поста от 2011 година, като отговаряше за общинските имоти. Той е смятан за дясна ръка на Тотев и именно затова намесата на Борисов беше възприета като удар по пловдивския градоначалник. Тотев и Кацарски бяха разследвани от спецпрокуратурата по обвинение за нарушения на процедурата за възлагане на обществена поръчка за строеж на зоопарка.

На фона на официалния отказ на Иван Тотев тази вечер е първото от поредицата партийни събрания на ГЕРБ в Пловдив за издигане на кандидатури за кмет на града, кметове на районите и за листата на общински съветници. В продължение на три дни партийните членове ще решават кои свои представители да номинират за следващите четири години на местната власт.

Най-често спряганото име за наследник на Тотев е областният управител Здравко Димитров-Зико. За поста се спряга и кметът на район "Централен" Георги Стаменов.