В подготовката и в деня на изборите на 27 октомври ОД на МВР - Пловдив ще участва с около 1000 полицейски служители, част от които са от противопожарната служба и жандармерията. Те ще охраняват 1003 избирателни секции, намиращи се в 426 изборни места на територията на Пловдив и 17-те общини в областта. Това каза заместник-директорът на полицията комисар Димитър Събчев.

По думите му всички действия на полицията до момента и тези, които предстоят да бъдат извършени, са в синхрон с разпоредби и указания на главна дирекция Национална полиция.

За по-добро взаимодействие при обработка на сигнали, свързани с изборния кодекс, полицията е провела няколко работни срещи с Окръжна прокуратура - Пловдив и районните прокуратури в Пловдив, Карлово, Асеновград и Първомай. От една седмица в квартали с жители с нисък социален статус или с преобладаващо ромско население, има засилено полицейско присъствие на униформени служители, каза още комисар Събчев.

В неделя полицията ще действа в две направления - охрана на изборните материали и изборните секции и отработване на всички сигнали, подадени от граждани за нарушаване на изборния процес. Действията на полицията ще бъдат обемни и изключително интензивни - подчерта комисар Събчев. До момента има 10 сигнала в полицията, които касаят основно увреждане на агитационни материали и за съмнителни лица, които пребивават на определени места. Сигналите се проверяват съвместно с прокуратурата, няма задържани лица.

Вечерта на 27 октомври ще бъде въведена временна организация на движението по бул. "България" от кръговото с бул. "Цар Борис Трети Обединител" до моста "Адата", съобщи комисар Венелин Младенов, началник на Охранителна полиция в града. В този период ще бъде забранено спирането и паркирането на автомобили в тази отсечка от края на изборния ден до предаването на материалите в Общинската избирателна комисия, която се намира в Международния панаир.