Иновацията ще намали многократно икономическите загуби на стопаните. В България сусамените семена се използват най-вече в производството на тахан и като добавка към различни храни.

В миналото сусам се е гледал в цяла Южна България. Години наред обаче той се прибира само ръчно. Затова учени от Садово си поставят задачата да създадат сусам, който да се прибира механиpано. Така след дълги години работа се появяват три нови сорта, които носят имената Невена, Валя и Аида.

Общо над 38 години работа,  разказва доц. д-р Станислав Стаматов - Институт по растителни генетични ресурси - Садово.

Предимствата на новите сортове са безспорни.

"За прибирането на един декар сусам са необходими четири човекодни, докато този сорт сусам се прибира еднофазно с комбайн, където цената е 18 стотинки за килограм себестойност, срещу 2.50 себестойност за ръчен труд", пояснява доц. д-р Станислав Стаматов.

Новите сортове позволяват продукцията да се прибира с обикновен комбайн, но това има и някои недостатъци, отчитат учените. Затова вече се мисли за конструирането на нова по-подходяща машина.

"Съвместно със специалисти от Аграрния университет разработваме такава машина", пояснява ученият.

Сумарната загуба от машинното прибиране на културата е около 15 процента.