Депото сега е стопанисвано от общинската фирма „СО Спектър“ ЕАД.

На 20 юли влизаме с полиция на сметището, за да изземем площадката, съобщи Спасов пред Радио Пловдив. 

До крутите мерки се стигна след продължила месеци сага и размяна на остри реплики в Общинския съвет, който е принципал на фирмата. Тя стопанисва площадката по силата на протокол, подписан от предишния кмет Йордан Шишков преди 12 години, а не както е по закон – след търг или конкурс, обясни Спасов.

Градоначалникът настоява СО „Спектър“ да бъде закрито или преобразувано в общинско предприятие, което да се управлява по-ефективно. Сега там работят 5 директори и 7 работници, което е недопустимо.

Оказва се, че от месеци дружеството е на загуби, макар че е единствената лицензирана площадка за третиране на строителни отпадъци в близост до Пловдив, заяви Спасов.

Заради атаката на кмета от месеци губим клиенти, коментира директорът Милко Бакалов, според когото дружеството работи изрядно.

РИОСВ - Пловдив неколкократно е проверявала дейността на фирмата. Още през март са констатирани нарушения, съставен е акт, който е обжалван в съда. Не съм доволен от управлението на фирмата, заради нея екоинспекцията ни наложи 2 глоби от по 30 000 лв. Оказа се, че на всеки тон депониран отпадък е трябвало да вкарват отчисленията в общината, а ние да ги преведем на РИОСВ-Пловдив.

В края на миналата година дори Сметната палата бе изумена от наличието и управлението на подобно ЕАД, но то бе наследено от бившето ръководство на общината преди 12 години, допълни кметът.