Сигнал за мъртвите птици е подаден от местен журналист и жител на Дражинци - Атанас Благоев на 6 август. При извършената проверка ден по-късно от специалист на РИОСВ е установено, че са убити четири млади екземпляра от вида Ciconia ciconia, предаде БТА.

Благоев е успял да спаси един щъркел, който е паднал от гнездото при силната буря в петък. Птицата е с фрактура на крака. Тъй като видът е защитен, щъркелът е изпратен за отглеждане в Центъра за рехабилитация и размножаване на редки видове на спасителния център "Зелени Балкани" в Стара Загора.
От РИОСВ - Монтана изказват благодарност за спасяването на щъркела.

Мъртвите птици ще бъдат загробени в района където са намерени.

През април от "Зелени балкани" съобщиха за друг инцидент, при който щъркел, който се закачил на кръста върху камбанарията на селска черква, умрял заради забавената помощ. Тогава от организацията обвиниха "Гражданска защита", че са им подали сигнала чак след денонощие.

Заради градушката в селата Бело поле, Роглец, Дреновец и Дражинци вчера беше обявено бедствено положение, тъй като са пострадали 650 къщи.
Специална комисия и застрахователи описава щетите по административни сгради. По предварителни данни пораженията на училището, детската градина, кметството и читалището в село Беле поле ще надхвърлят 70 000 лв.