Това областният управител на Видин Пламен Стефанов, предаде БТА.
Днес той участва в спешно свиканото заседание на Общинския кризисен щаб в община Ружинци, който изясняваше щетите от природното бедствие вчера.

Заместник-кметът на Ружинци Детелина Лукова съобщи, че градушката е била с размер на юмрук и е причинила големи поражения на земеделски площи и на реколтата в стопанските дворове. Щети на покривите има на всичките 650 къщи в селото. Само една от къщите е застрахована от своите собственици, уточни Лукова.

Кметът на селото Васил Иванов, каза че повече от 20 минути ледените парчета, които са били с големина от на яйце до юмрук, са се сипели от небето и са нанесли сериозни материални щети. След ледената "атака" от небето в селото е започнал да вали проливен дъжд продължил повече от час. От ледената буря са се скъсали жици и е било прекъснато електрозахранването в селото и района, но днес аварийни груп на ЧЕЗ отстраняват авариите. Градът е нанесъл сериозни щети - изпочупени са покривите на всички сгради и къщи в селото - на училището, в което учат 100 деца, на детската градина, здравната слжуба, на селскостопански постройки. Местната църква не е пострадала и щетите по стените и са минимални.

Има отнесени части от покриви, счупени са прозорци, има паднали тавани, уточни кметът Васил Иванов. Щети от градушката има и върху всички автомобили, които са били на открито. Пострадала е само една жена, която е със счупена ръка, уточни Васил Иванов и допълни, че от ударите на ледените парчета са умрели 2 кози. Реколтата в градините на селяните и по полето е напълно унищожена. В селото живеят постоянно 380 жители, а през лятото с приходящите са около 700 души. Старите хора не помнят в живота си градушка с ледени парчето с големината на яйце. Градушка е паднала по същото време и в съседните на Бело поле населени места - Драженци, Роглец и в част от Дреновец, но там щетите са минимални.

Щетите от природното бедствие тепърва ще се уточняват от специално назначена за това комисия в община Ружинци.