Хората разрушават земните и сладководните системи, емитират парникови газове и разпръскват големи количества селскостопански химикали в природата, пише "Гардиън", цитиран от "Фокус".
 
Четири от процесите, които вредят на живота на Земята са надвишили „безопасните” нива: това са климатичните промени, загубата на целостта на биосферата, промените в земните системи и нивата на фосфор и азот, изхвърляни в океаните.

Нивата на въглероден диоксид от 395.5 части на милион са рекордно високи, а изчезването на биологични видове с темп с над 100 пъти по-висок от нивото преди 60 години води до нарушаване на целостта на биосферата.
 
Всички тези промени превръщат Земята в ново място, което е по-малко гостоприемно за човешкия живот”, смята професор Уил Стефен от Австралийския национален университет.

В средата на декември м.г., на световна конференция в Перу, близо 190 страни постигнаха съгласие за намаляване на емисиите на парникови газове.

Месец по-рано САЩ и Китай си поставиха нови цели за намаляване на емисиите на парникови газове.

Президентът Барак Обама заяви, че до 2025 г. САЩ ще намалят емисиите си с 26-28% от нивата от 2005 г.

След среща с Обама президентът Си Цзинпин пък заяви, че до 2030 г. Китай може да спре да увеличава емисиите си и да премине на неизкопаеми горива, от които да произвежда една пета от необходимата енергия.
Китай обеща да достигне пика на емисиите си около 2030 г. с намерението "да се опита да го достигне по-скоро".

За пръв път Китай поема ангажимент да достигне връх в емисиите си, т.е. да посочи година, от която занапред ще спре да ги увеличава с тенденция да ги намали.