Премиерът Бойко Борисов съобщи пред журналисти в Министерски съвет, че САЩ официално оттеглят искането за екстрадиция на Желяз Андреев, който преди няколко месеца беше задържан заради разследване за нарушаване на оръжейното ембарго, наложено на Сирия.

"На 5 юни бе предявено искането на САЩ за екстрадацията на Желяз Андреев. Искам да благодаря на главния прокурор специално за многократните разговори, на правосъдния министър, на външния министър, на посланика. Тук беше и министърът на правосъдието на САЩ, близо два часа беше разговорът", каза още премиерът преди заседанието на кабинета и обясни, че това е била една изключително сложна ситуация.

"Към днешна дата САЩ официално оттеглят искането за екстрадиция на Андреев поради факта, че поддържането на това искане би било безпредметно с оглед причините, посочени в писмо от 28 август 2018 г. от Министерството на правосъдието и Офиса на главния прокурор към Департамента на правосъдието на САЩ. Мисля, че едно неприятно за всички събитие беше предотвратено", коментира още Борисов, цитиран от "Фокус".

Андреев благодари на премиера

Снимка: БТА

Самият Желяз Андреев, който беше поканен в Министерски съвет, благодари на правителството и сподели, че днес е най-щастливият човек в България.

29-годишният мъж от Добрич беше задържан през април по искане на властите в САЩ по обвинение, че е нарушено ембаргото, наложено на Сирия от Вашингтон. Това ставало чрез доставка на части за самолети от гражданската авиация, ползвани от сирийските авиолинии, които според американските власти са замесени в терористична дейност.

За разследването се разбра година по-рано, когато властите в Маями съобщиха, че са повдигнали обвинения на 11 души във връзка със случая. Петима от тях са българи и са работили в софийския офис на компанията "Ароутроникс", чрез която според американските власти са извършвани престъпленията. Още тогава Андреев и негови колеги обясниха, че просто са работели в колцентър и по нареждане на шефовете си са давали информация, за която изобщо не са имали представа, че нарушава международно ембарго.

Останалите са собствениците на фирмата, която има офиси във Франция, Великобритания, САЩ и Хонконг - братята Али и Араш Каби, тяхната сестра, трима сирийски граждани и сирийският авиопревозвач. В края на миналата година семейство Каби признава вината си и получава между 13 и 24 месеца наказание.

За повдигнатите обвинения се предвижда наказание до 25 години.