До този извод е стигнал екип геолози от БАН след проучване на земетресението.

Разломът в региона на село Вискяр и село Дивотино претърпява повтарящи се земетресения, той е един от най-малките в Пернишкия и Радомирския регион. Съществуват други по-големи разломи. Те не са проучвани със съвременни подходи. Техните максимални магнитуди и периоди на повтаряемост са неизвестни, казва доц. Александър Радулов от екипа на БАН, цитиран от БНР.
Тези разломи дори не са картирани - да се съпоставят следите им на карта, да видим каква е тяхната геометрия, каква е тяхната конфигурация, обясни ученият.

По думите му най-добрата карта на сеизмичната опасност се прави чрез оценка на големите земетресения. Доц. Радулов апелира още веднъж, че освен да се изготви адекватна карта на сеизмичната активност у нас, държавата трябва да обърне внимание на науката в тази област.
Отидох на терен, заедно с моите колеги, единствено и само от научно любопитство и се чувствам длъжен да кажа какво е станало като деформация. Ако се прави непрекъснат мониторинг, може да се каже дали в близките дни може да се случи нещо, коментира доц. Радулов.

Страната ни може да вземе добър опит от съседните страни като Турция и Румъния, допълни експертът.