Трусът, който първоначално бе определен с магнитуд от 3,9 по скалата на Рихтер, е станал в 8.16 ч. и е усетен най-силно в Твърдица.
По-слабо е усетен в Сливен, Гурково, Омуртаг, Елена и други места в района, предадe БНР.

Епицентърът на земетресението, по данни на БАН, е южно от селата Боров дол и Жълти бряг, североизточно от Шивачево, северозападно от Голямо Чочовени, по поречието на река Беленска, Сливенско, предаде БГНЕС. 

Дълбочината му е 10 км.

Според данните на Европейския сеизмологичен център магнитудът на земния трус е 4,4 по Рихтер, епицентърът е на 16 километра западно от Сливен, съобщи БГНЕС.

За агенцията дежурните сеизмолози в БАН съобщиха, че магнитудът от 4 по Рихтер е точен, защото имат сеизмична станция точно в района на Твърдица.

Няма информация за пострадали от земетресението.

"Кметовете не са ни докладвали за някакви сериозни щети. Единственото по-сериозно, за което знаем, е, че има активирано свлачище в село Бяла паланка, но то беше тръгнало още преди 2-3 дни заради обилните дъждове и сега при земетресението по-сериозно се е активирало", заяви пред БГНЕС Калоян Кременски, зам.-кмет на Община Твърдица.

Кметът на с. Боров дол Василка Ганчева обясни, че хората са изплашени, защото трусът се почувствал силно, но бил кратък.
По думите й сградите се раздрусали, но няма никакви поражения. 

В никакъв случай земетресението между Сливен и Твърдица не е от категорията на опасните за инфраструктурата, още повече за живота и здравето на хората, коментира пред „Фокус” проф. Емил Ботев, ръководител на Департамент „Сеизмология” в Националния институт по геофизика, геодезия и география при БАН.

Епицентърът е вътре в Старопланинската верига между Твърдица и Сливен и e най-близо до град Шивачево. Епицентърът се намира на север в планината и понеже е достатъчно плитко, земетресението не е достатъчно силно усетено за този магнитуд - около 4 по скалата на Рихтер. Може да се каже, че е слабо усетено”, обясни той.

Ботев уточни, че трусът е усетен и от другата страна на Стара планина - в Елена и Велико Търново.

Според сеизмолога са възможни по-слаби вторични трусове, но допълни, че тази зона не е от сеизмично активните, затова се преценява, че този случай е епизодичен и не се свърже с очаквана бъдеща сеизмична активност.

"В последните месеци не сме имали поводи за притеснение по отношение на земетресенията, за разлика от другите природни бедствия, където се случиха далеч по-трагични ситуации”, каза още Ботев.

Той добави, че такива земетресения - от категорията на слабите, средно стават около 3-4 пъти годишно на територията на страната.

Професорът подчерта, че в зависимост от направлението и начина на регистриране на сеизмичните вълни, в някои станции може да се получават различни по стойност магнитуди.

Още един слаб трус

Слабо земетресение бе регистрирано снощи край Карнобат, показа справка в сайта на Европейския сеизмологичен институт. Земетресението е било с магнитуд 2.4 по скалата на Рихтер и е регистрирано в 21.18 часа. Епицентърът е на 19 километра южно от Карнобат и на 39 километра източно от Ямбол. Огнището е на 5 км дълбочина.