За хронична липса на някои видове инсулин в аптеките у нас съобщи БНТ. Поддържащата терапия на стотици диабетици в Пловдив, например, е затруднена, тъй като в складовете регулярно свършват наличните количества от няколко препарата.

В аптека в Пловдив са останали само пет ампули от дълго действащия аналогов инсулин. Не могат да осигурят останалите 4, нужни за изпълнението на протокола на свой пациент. Ако все пак болният приеме да получи петте ампули, губи правото на останалите.

Липсващи в последния месец са още няколко продукта за диабетици, като за единия производителят е съобщил, че внос няма да има поне 2 месеца.

"Ние сме информирани, че няма да има достатъчни количества инсулин, като внос на българския пазар - от различни видове и не само от една фирма производител", съобщи магистър фармацевт Димитрия Стайкова, председател на Регионалната фармацевтична колегия в Пловдив.

Димитър Стоянов от години е на инсулинова терапия. За втори път вече е принуден да прекъсне лечението си, защото предписаното му лекарства отново липсва в аптечната мрежа. "Доста хора го ползват и лечението с инсулин предполага точни единици и точна марка инсулин. Той не е като други лекарствени средства, които могат да се заменят, защото организмът първо трудно го приема, а пък и единиците са много важни. Захарта може да се вдигне много високо или да падне много ниско, което е опасно", каза Стоянов.

Ситуацията е такава, че ако се появи един вид инсулин, изчезва друг. А Димитър търси по групите за взаимопомощ дали случайно някой диабетик няма повече ампули. "Аптеките вдигат ръце и казват, че ако не дойде до 14 дни, лекарят ще изпише нова рецепта. Но 14 дни, ако един диабетик няма инсулин, това за него е равно на самоубийство", добави той.

В опит да не се застрашават пациентите, от Здравната каса промениха критериите за изписване на инсулин по протокол. И ако една терапия липсва, то тя може да бъде заменена с друга, но това отнема време.

"Отнема време, изисква се заверка на новия протокол в касата. Сега всичко е по електронен път. Протоколите са електронни, рецептите са електронни. Всички работим за това, с най-малко сътресения, всички болни, нуждаещи се от инсулин, да могат да бъдат лекувани", каза още Стайкова.

Уверението на производители е, че се работи за доставки на всеки 10 дни, но в по-малки количества. Липсата сега се обяснява с производствени и логистични трудности на производителите, тоест дефицитът на инсулин може да стане световен проблем.