В склада на Министерството на здравеопазване (МЗ) има достатъчно ваксини срещу коклюш за деца на възраст от два месеца до две годни, които са най-уязвими от заболяването - това стана ясно от изслушването на служебния министър на здравеопазване д-р Галя Кондева по време на извънредното заседание на парламентарната комисия по здравеопазване. Пред журналисти след това тя добави, че ако се налага, епидемия ще бъде обявявана само в отделни райони. Министърът на образованието пък допълни картината като заяви, че засега не се налага преминаване към онлайн обучение за учениците. 

Здравният министър Галя Кондева информира депутатите в здравната комисия, която днес заседава извънредно, че до края на тази седмица има възможност за внос на нови 2000 дози ваксини срещу коклюш, като наличните в момента са общо 650. До понеделник у нас има добро имунизационно покритие за коклюш - 92,4% през последната година, допълни здравият служебен министър, цитирана от БТА. В случай на възникване на епидемия тя каза, че имунизацията може да започне от навършване на един месец и половина на бебетата.

Кондева припомни, че според имунизационния календар общо децата получават шест приема на ваксина срещу коклюш през своя живот. Няма включена реимунизация за възрастните, подчерта тя.

Кондева каза, че при необходимост здравното министерство може да осигури средства за закупуване на допълнителни количества ваксини срещу коклюш.

Министърът на здравеопазването още веднъж повтори, че Министерството на здравеопазването наблюдава постоянно заболяването. От началото на годината са регистрирани общо 314 случая, положителни за коклюш, като заболяването поставя в риск новородени през първата година от раждането им.

Най-голямо е разпространението в град София - 214 случая. В 11 области няма докладвани случаи, подчерта Кондева.

Що се отнася до това какво е направило здравното министерство до момента служебният министър припомни, че са изпратени указателни писма до регионалните здравни инспекции, Българския лекарски съюз още в началото на април, като е посочено, че всички лични лекари трябва да направят преглед на лицата, подлежащи на имунизация.

Министърът подчерта, че са осигурени тестове за диагностика, в Столичната Регионална здравна инспекция, както и в Центъра по заразни и паразитни болести и са въведени критерии за това при какви случаи да се прави диагностиката.

Критериите за провеждането на тестове за коклюш са следните: "Деца до 5-годишна възраст, наличие на епидемична обстановка в района, в който постъпва пробата, регистриран първи случай в населено място в дадена област, заболели деца с тежко протичане, заболели от регистриран епидемоичен взрива, организиран детски или ученически колектив".

Галя Кондева отбеляза, че са осигурени допълнителни средства за купуване на лабораторна диагностика за следващия месец, работи се и за създаване на условия за извършване на диагностиката.

"В момента работим, отпуснати са вече средства, за да осигурим изследвания и в други части от страната. Изследванията ще се правят в универститетските болници, тестове ще могат да се извършват и в другите области в страната. Предполагам, че от началото на другата седмица организацията вече ще може да работи, тъй като в момента се закупуват тестовете, изпращат се, осигуряват се средствата. Ако лекарят прецени, че няма необходимост да се потвърди диагнозата, но родителите желаят все пак да я проверят, това може да се случи в частните лаборатории".

Анализираме ежедневно какви са тенденциите, какво е разпространението, увери служебният министър. Тя каза и че МЗ е в постоянна връзка с Министерството на образованието, което да гарантира защитата на учащите и възможността да не се всява паника. Кондева обърна внимание на това, че всеки болен от коклюш трябва да подлежи на изолацията в дома си за не повече от 30 дни. Неболедувалите и неимунизираните се поставят под медицинско наблюдение до 14 дни, според наредба от номер 6 от 2019 година.

Според тази наредба при поява на коклюш в детска ясла, засегнатите лица се поставят под наблюдение до 14 дни, като засегнатата група се поставя под карантина за същия срок.

По-рано днес главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев заяви, че ако училищните власти преценят, съгласувано със здравните инспекции, може да организират онлайн обучение.

Според  министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков обаче засега това не е необходимо. Пред журналисти във Второ ОУ "Д-р П. Берон" в Шумен той каза, че засега "няма сериозни проблеми с обезпечаване на образователния процес и на този етап не се предвижда преминаване изцяло на онлайн обучение". Министърът обясни още: 

"Ще има само карантиниране на отделни паралелки, в които има болни ученици, но това може да се извършва в самото училище. Имаме добър диалог с Министерство на здравеопазването - експертите там ни казват, че не е необходимо да се въвеждат задължителни мерки - като например носенето на маски. Също така не е задължително да се минава в обучение в електронна среда".

Министерство на здравеопазването очаква експертният съвет да излезе със становище за ваксинация срещу коклюш на бременните.