Най-голямата платформа за доброволчество у нас - TimeHeroes, за пореден път раздаде Годишните награди за доброволчество "ГЕРОИТЕ 2023", отличавайки вдъхновящи каузи и хора. Церемонията се проведе на 18 април в салона на читалище "Петър х. Берон - 1925" в София, чийто таван е ремонтиран със средства, набрани по време на кампанията. 

Престижните призове бяха раздадени на хората и организациите с изключителен принос за развитието на доброволческата култура в България. Журито на наградите мина през трудния избор от общо 181 номинации, за да стигне до 15, които получиха отличия, споделят от TimeHeroes. 

"Продължаваме да разглеждаме ГЕРОИТЕ като празник на доброто - като потвърждение, че човешкият дух надделява над насилието, над жестокостта и над бездействието. Като опит да се вслушаме в историите за подкрепата и човечността, които носят надежда във времената на конфликти, в които за жалост, продължаваме да живеем", казват от екипа на организацията, който от тази година решава да обвърже всяко издание на наградите с различна кауза, а именно ремонтът на тавана в софийското Читалище "Д-р Петър х.Берон - 1925". 

Тази година бяха раздадени четири приза за вдъхновение в категория "Доброволци":

  • за Свилен Делчев, който след своя опит като доброволец санитар в болнични отделения по време на пандемията решава да се преквалифицира в медицински брат,
  • за 18-годишната Виктория Велчева, която е активист за човешки права във Велико Търново и организира фестивала "Спектър", за да информира обществото за спектъра на аутизма;
  • за София Иванова, която стартира кампания за набиране на книги за Комплексния онкологичен център в Търново;
  • за Катя Кутанова, която подкрепя десетки каузи с времето си, което съчетава с ролята си на родител на дете с увреждане.

В категорията призове получиха още и Георги Златинов и инициативата Clean&Green Gotse Deltchev за осъществените от тях 150 почиствания с близо 5000 чувала със събрани отпадъци, както и Ваня Добрева и д-р Христина Димитрова за своите усилия да помогнат на бежанците, настанени в база "Железничар", и да защитят правото на украинските медици да практикуват своите професии в България.

Наградени в категория "Организации" пък бяха "Операция: Плюшено мече" за постоянството и отдадеността, с която развиват и управляват коледната си кампания и менторската си програма в помощ на деца в риск и от институции; Българска Хънтингтън Асоциация за усилията да подобри живота на хората с редки болести и техните семейства; сдружение "Арсов саунд" за иновативните си "комиксилници", с които отваря достъпа до още едно изкуство на хората със затруднено зрение, както и Българско дружество за защита на птиците за своите дългогодишни усилия за опазване на дивите птици и биоразнообразието в България.

Статуетка в категория "Kомпании" получи SoftServe за своите последователни усилия да насърчава подкрепата на каузи про боно.

В категория "Журналисти" приз получи Катя Василева от БНР - Радио "София" за това, че дава ефир на важни каузи и да дарява времето си в тяхна подкрепа. Специални грамоти получиха Кристина Патева за своята инициатива да възроди читалищния киносалон в село Малка Арда, А1 за усилията да вдъхнови служителите си в страната да даряват време на каузи, създавайки вътрешен портал за доброволчество, както и Албена Танева за подкрепата, която осигурява на каузи в националния телевизионен ефир с рубриката си "Хвърчащите хора" в предаването "На кафе" по NOVA.

Журито на наградите тази година беше в състав Надя Шабани, правозащитен адвокат и директор на Български център за нестопанско право, Мартин Янков, основател на фондация "Колективът" и двигател на инициативата "Реките на София", Тихомира Методиева - Тихич, доброволец пожарникар, фотограф, учредител на Национална асоциация на доброволците на Република България, фотографа и доброволец Денислав Стойчев, Лора Лалова, специалист "Корпоративна социална отговорност" в Generali, както и Наталия Иванова и Емануела Иванова от екипа на TimeHeroes.