Това заяви председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Цветан Райчинов след опознавателната среща между ръководството на Съюза и новия здравен министър проф. Анна-Мария Борисова. Срещата е била по инициатива на министъра.
Цветан Райчинов е настоял за съдействие от страна на министър Борисова относно актуализацията на бюджета на НЗОК.

Пари за здравеопазване ще бъдат осигурени срещу реформи, е заявила на срещата проф. Борисова, цитирана в съобщение на МЗ.  В спешната ситуация сега обаче спасението е в актуализация на бюджета на касата.
Проф. Борисова е поела ангажимент пред съсловната организация на лекарите допълнителните средства да бъдат осигурени до края на май, тъй като в противен случай рискът от срив в здравната система става много голям, съобщиха от БЛС.

По-късно от заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество стана ясно, че се предвиждат да се преведат 220 млн. лв. на НЗОК за укрепването на бюджета йпълнителни разходи за да се укрепи бюджетът на НЗОК с 220 млн. лева.

Едва в последния ден на април Здравната каса се разплати с повечето от партньорите си. Личните лекари и специалистите са получили парите си за март, а аптеките са получили заплащане за първата половина на март. Забавените плащания към аптеките дори станаха причина за протести и отказ на фармацевтите от някои градове да обслужват рецепти за безплатни лекарства. Но най-тежко е положението в болниците, смятат от БЛС.  "Плащанията на болниците вървят 2 месеца назад. Ние се надяваме в края на май на тях да бъде платено за март и април", изтъкна Цветан Райчинов.

Вижданията между МЗ и БЛС съвпадат с повече от 90%, коментира още той по повод срещата със здравния министър. Борисова се е ангажирала да направи всичко възможно и да съдейства да бъде решен до края на месеца проблемът с неизплатените пари на изпълнителите на медицинска дейностни.
В противен случай лекарите ще решават какво да правят, каза д-р Райчинов.

Новият министър е потвърдила, че на този етап принудително лечебни заведения няма да се затварят. На онези от тях, които не могат да осъществяват болнична помощ или го правят в недостатъчна степен, ще бъде препоръчано да се преструктурират в заведения за долекуване или за доболнична помощ.

Председателят на лекарския съюз каза също, че ще се разшири периметърът на доболничната помощ с 4 пътеки за долекуване, които вече са готови и ще бъдат предложени за финансиране на Министерството на финансите.

Еднакви са били вижданията между БЛС и Борисова по отношение на двете здравни карти. Здравната електронна осигурителна карта ще бъде готова до края на годината. Във връзка с другата карта – лечебната здравна карта, ще бъде направен фотоанализ на здравното състояние по региони чрез местните органи на властта и със сериозното участие на съсловните организации. По-нататък ще бъде представена здравната областна и националната карта.

„Трябва да опровергая и премиера и себе си, за това дали министър Борисова е комуникативна и диалогична - определено е“, така председателят на БЛС изрази задоволството си от първата си среща с новия здравен министър.