Столичният инспекторат и Пътна полиция започнаха рано тази сутрин проверки на автомобилите в София.

Ще се следи за техническата им изправност и за степента, в която замърсяват околната среда, както разпореди кметът Йорданка Фандъкова.

Още снимки вижте тук >>>

"Газанализаторите са нови, преди започване на работа са калибровани. Съгласно наредба Н-32 се проверява техническото състояние на автомобилите - дизел, бензин и годините на автомобилите", съобщи главен инспектор Христо Петров, цитиран от БНТ.

Проверките се извършват на пътното платно с мобилни газанализатори. Инспецкията продължава в рамките на 30-ина секунди.

Досега уредите се използваха само в пунктовете за регистрация на автомобили.

Съвместната акция е част от мерките срещу замърсяването на въздуха. При констатирано отклонение от нормите, водачите ще бъдат санкционирани. Основно ще бъдат налагани санкции, но проверяващите ще могат и да спират от движение прекомерно замърсяващите автомобили до отстраняване на техническата им неизправност.

Снимка: БТА

"Всички трябва да сме наясно, че ако продължаваме да караме замърсяващи автомобили, да не се почистват гумите, когато се излиза от строителни обекти, целият прах го дишаме ние", заяви вчера Фандъкова.

Смята се, че 60% от замърсяването на въздуха в столицата е причинено именно от колите.

Столичният инспекторат продължава и проверките за мръсна ходова част и мръсни гуми на товарните автомобили, уточни служителката Полина Асенова.