Започнаха проверки за замърсяващи автомобили в София, ще спират най-опасните (снимки)

Собствениците, чиито коли не са в толкова лошо състояние, само ще бъдат санкционирани

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Човек може да се притеснява от подобна проверка, само ако трошката му наистина замърсява. Аз съм за подобни проверки, омръзна ми в задръстванията пред мен да кара 30 годишна трошка, или 'ново' БМВ/'бегачка :)' с премахнати всички катализатори и подобни за пречистване на изгорелите газове!

със сажди.

Тези са абсолютни олигофрени. Аз за какво минавам всяка година преглед бе ? Гонете пунктовете за технически прегледи, а не мен. Това в съда веднага пада.

Защо и на какво основание ще глобяват? Как шофьор да разбере колата му колко замърсява и какви са нормите? Какво нередно е извършил? Да се направят пунктове за безплатна проверка преди да глобяват.

Гладни са гробарите, искат още повече да лапат мазни кифтаци.

Преди това да започнем от качеството на горивата

Ако си минал на читав ГТП няма как да те хванат. Но явно не си. Явно по втория начин. И затова ще си понесеш глобата. Като почнеш да минаваш ГТП, там където реално проверяват ще се оправи и въздуха.

Най - опасните автомобили са такива, които бълват облаци черен или син дим. Естествно че трябва да ги проверяват и спират от движение.Предлагам стига сме толерирали собственици, които се правят на приятно разсеяни сякаш не техния автомобил пуши и сякаш някойк е длъжен да диша газовата атака след него/нея. Инициативата е добра, подкрепям я и силно се надявам нещата да се пооправят в посока чист въздух.

що зашо решихте че това което излиза отзад е причина? Защо не се замислите върху какво стъпвате, само погледнете връзката на пътя с бърдюра, местата където автомобилитене приминават така нарещените островчета - ще разберете много бързо от къде всъщност се вдигат финните прахови частици - именно ПРАХови!!! Всички мерки които се въвеждат няма да променят с нищо обстановката - докъто не започне поголовен сеч на всички излизащи в града с гуми с кал и строителни материали от обектите, няма да се промени нищо - сигурно е че почти 90% от автомобилния парк е с работещ катализатор, почти всеки трети автомобил е на газ!!!!!

Оня ден и мен ме спряха и почнаха да замерват Обаче в купето миризмата беше по-силна отколкото при ауспуха Разсвири се тоя ми ти газ анализатор и аз умрях от срам че трябваше да обяснявам че бяхме са налющяли с боб чорба яката и яйца с праз та разбрани излязоха катаджиите и се изнесоха в свински тръс, за да се спасят от вонята

Абе тука по-надолу един главоч задава много уместен въпрос... Вика, че си нямал газанализатор вкъщи и кара според каквото са му казали на ГТПто... И е абсолютно прав... в такъв случай защо, верно, санкционират собственика на возилото, ами не пункта за ГТПто, който притежава техническите средства, е длъжен да ги приложи по време на прегледа, и да издаде документ, че автомобилът е (или съответно не е) в еконорма??

Горим боклука на Европа, решили че колите замърсяват ...

Вие идиоти ли сте?! Цял ден акция и една кола само в нарушение на нормите, и така ще борим мръсния въздух.... вие не сте идиоти, вие сте олигофрени...

Кое е по вредно: да изсичаш вековни гори безнаказано, да внасяш италиански боклук, да гориш италиански боклук, да източваш безнаказано язовири или да спрем 100 коли, че не били в еко норми?

Какво излиза че -теяяя псевдо еколози- където викат да се махат колите лъжат Щом само една кола са спрели значи процента е малък за нередовните коли- Както казваше един учен ако спрат всички коли пак столицата няма да е чиста.

Абе идиоти... На тая джипка гумите и струват около 2 бона. Нея ли трябваше да проверявате...???? И сега сериозно - тази акция демонстрира и доказва слабостта в контрола на пунктовете за ГТП. Защо не се провеждат подобни малоумни акции в Германия например...???

В германия на кърстовище където има движение въздуха е все така чист като навсякъде. Някак са успели да се оправят.

кофата на Европа https://m.facebook.com/thesofiatimes/videos/867525053694638/

И така сега ще ви кажа какви са нормите за замърсяване. За дизелови автомобили е разделена нормата на три вида в зависимост от това колата дали е с турбокомпресор и нейните стойности са до 3.0% изхвърлени сажди на куб. Метър. Без турбокомпресор до 2.5% изхвърлени сажди на куб. Метър. И такива с еврокарегория 4,5,6, те са до 1.5% сажди изхвърлени на куб. Метър. ЗА ДИЗЕЛА СА ТОВА НОРМИТЕ. НЯКАДЕ ДА ВИЖДАТЕ КАКВО СЕ МЕРИ. САЖДИ НА КУБ. МЕТЪР. Е КОЛЕГИ НИКАДЕ НЯМА ТВЪРДИ ПРАХОВИ ЧАСТИЦИ. ТОВА Е ПРАХА И ПЕПЕЛТА КОЯТО СЕ РАСНАСЯ от колите че са фактор за разнасянето съм съгласен. Но че те замърсяват не съм съгласен. От 20 години се занимавам с ГТП и колите не са замърсители. Горивото в нашата мила родина не е качествено и е пълен боклук. Дизел бензин газ всичко е под всякаква критика и не отговаря на изискванията хора РАЗБЕРЕ. КОГАТО ЕДНО ГОРИВО НЕ Е КАЧЕСТВЕНО И ГАЗОВЕТЕ НА МПС СА С ГОЛЕМИ СТОЙНОСТИ. И ЗА ТОВА КОЛИТЕ СЕ РАЗВАЛЯТ И ТРОШАТ В НАШИЯ МИЛА РОДИНА. ДАНО СТЕ СЕ ОСЪЗНАЛИ И ДА ВИ СЕ ОТВОРЯТ ОЧИТЕ НАЙ НАКРАЯ. ЗА Бензинови двигатели се мерят въглеродните емисии и те също трябва да са в норма в зависимост от МПС. Колкото са по стари емисиите им са по високи и обратно колкото по нови толкова по ниски емисии. Но и при тях няма финни прахови частици. ХОРА ИМА ХИМИЯ И ФИЗИКА РАЗУЧЕТЕ МАЛКИТЕ ЧАСТИЦИ ЧЕ ЕДНИТЕ НЯМАТ НИЩО ОБЩО С ДРУГИТЕ. ПРОСТО Е ПРИЕТА ЕВРОПЕЙСКА ДЕРЕКТИВА И ЕТО ТИ ПРИЧИНА - КОЛИТЕ ВЪГЛИЩА И ДЪРВА. ТРЯБВА ДА СЕ НАМАЛЯТ И ДА СМЕ ЗАВИСИМИ ОТ ДРУГИ ГО. Е ТОЛКОВА ЛИ Е ТРУДНО ДА ОСЪЗНАЕ ТЕ ЧЕ НИ ПРАВЯТ НА МАЙМУНИ.

Имам документ от последния ГТП ,че съм технически изправен и мога да се движа по пътищата , отворени за обществено ползване.Ако някой твърди друго,показвам му документа от ГТП.Много ми дреме.Да ходи да спори с пункта за ГТП.

Абсолютно си прав... Имам роднини, живеещи в Австрия и Италия. Преди си идваха с колите, но откакто установиха, че нормалният им разход от 6 става 8.5 с българска нафта или бензин, и колата пуши като стар трактор, вече ползват самолета. Отделно им трябват и комплект нови джанти след ралито, наречено български "пътища".

От 320 коментара май само този на Zoro (малко по-надолу) е с някакви смислени идеи... Призив към автора на статията: Моля, направете анализ на коментарите, и поставете в края на статията в проценти и брой харесвания какво искат хората, от какво са недоволни. Поне да има някакъв смисъл, а не само празнодумие.

МАЧКАЙ БОЙКО РАЯТА ПАРИ ВИ ТРЕБВАТ МА ЛЕ ТО ВИ ИЗЕДНИЧЕСКО. ЧУДЯ СЕ НА НАС БЪЛГАРИТЕ ЗАЩО СТОИМ И ТЪРПИМ 240 РАЗБОИНИКА ДА НИ РАЗИГРАВАТ КРАДЪТ ЛЪЖАТ.

Какъв е смисъла от ГТП? Защо в България винаги се върши двойна работа?

Имам си човек във нап и ми дреме на г ъза

Къде да подаваме сигнали за непочистени гуми?

Предложения за законодателни промени - Ако някой покани гости и им предлага храна без да регистриран като ресторант, да бъде санкциониран от БАБХ, а ако е в големи размери - затвор от 3 до 5 години. Ако гостите остават след 22:00 без писмено разрешение от домоуправителя - затвор и за тях! - Ако любовник преспи при любовницата си, и квартирата не е регистрирана като публичен дом - глоба от 5000лв, а при рецидив - затвор от 1 до 3 години. - Да се забрани Tinder и да се създаде Агенция по запознанствата към МТСП. - Уличните музиканти да се регистрират като концертни зали и да издават касови бонове по СУПТО, с изписване на цялата партитура върху касовия бон! - Който си разхожда кучето без лиценз за звероукротител - глоба от 1000 лв, а кучето се предава на БАБХ, и там знаете какво ще го правят... - В ЗАПСП да се запише, че който шерва чужд статус във фейса, без да е заплатил хонорар на автора, се наказва с конфискация на компютъра и пробация. - Ако 2 или повече лица ходят в планината без регистрация като туроператор - глоба от 1000лв. Ако питат някой за пътя, и той няма лиценз за планински водач - затвор от 3 до 5 години. - Всеки, който използва месинджър, Viber или WhatsApp, да се регистрира в КРС! - Цветя по балконите ще се отглеждат само с разрешение от министъра на земеделието! - Който си мие колата без да е регистриран като автомивка - глоба 5000 лв и конфискация!

предложенията ще бъдат приети в най кратък срок , защото отговарят на острите нужди за ред ,контрол и финансови виждания на партията и правителството ,и лично на вожда и учителя

Ако деецът предупреди гостите за грозящата ги наказателна отговорност и те откажат ,да му дойдат на гости, ще може ли да сключи Споразумение ,че се е отказал доброволно да довърша престъплението и да бъде наказан по-леко при смекчаващи обстоятелства ?

Аз вкъщи газанализатор нямам. Щом на техническия преглед не ми кажат, че нещо не е наред, как да разбера, че колата ми замърсява извън нормата? Пак действия от главата та за краката! Рабирам да изздават предупреждение и примерно след месец да трябва да докажеш, че си оправил нещата. Обаче не! Никакъв Шанс! Здрасти, дай 200 лева.

Сега ГЕРБ ще ти унищожат колата! Викаш тези с Н18 не ме интерсуват, Перник също, обаче ГЕРБ стигнаха и до теб... Ще ти извадят черваата и пак няма да мирясат... Следващият път ПАК не гласувайте или НЕ гласувайте за Мая Манолова, защото е комунистка, а вие сте принципни. По-принцип мразите ГЕРБ и ФАндъкова, но сте срещу комунистите и НЕ гласувате или гласувате за някой идиот който очевидно е слаб кандидат на демократите, ама вие сте принципни. Ето сега ГЕРБ БЕЗпринципно ще ни обира всички ни. Да припомна на всички принципни и НЕ гласуващи: Вдигат Гражданската Отговорност - ще стане към 600 лв. с бонус-малус и т.н. глупости. а сега и ...нови по-високи данъци. Ама нали те домързя да ходиш да гласуваш, особено на балотажа. Викаш : сестра Галева е комуниска, пък и Фандъкова не понасям - отивам за гъби. Сега ще ти е скъпо .... ГЕРБ не са виновни. ГЕРБ съществуват заради пасивни принципни идиоти като теб който не си гласувал. Да - ГЕРБ са мафия, но ти си НЕгласуващо мекотело което сега ще бъде обрано. Очаквате още чудеса от ГЕРБ - мекотели. /Това НЕ променя факта , че и БСП са мафиоти, но вие мекотели дадохте на ГЕРБ абсолютната власт/

Изводъд от написаното е : Управляваха ни и БСП и ДПС и НДСВ . Явно тяхното управление е било още по- лошо и затова предпочитаме ГЕРБ пред другите. Ти за кого предлагаш да се гласува, кой да ни управлявя..?Атака, ВМРО, Марешки,ДСБ, Бареков...не се сещам за друг...

Пригответе се за : "Ко ши праим ся?"

C удар по бедния българин с анонимен 20,25год.коли.На гол гръб и сто тояги са малко

шегобийци. Ако техническите прегледи не спират пушещите коли няколко милиционера с газоанализатори ли ще го сторят? парлама тиквун стайл!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Не е ли работа на сервизите, извършващи ГТП ? Или пак ще дублираме функции на държавни органи, за които плаща раята ? Та както са тръгнали полицаите да се дупят и да пъхат тия газоанализатори - да вземат и окачването да прегледат - все ще намерят някоя втулка или шарнир за смяна !

Браво

1. ГАЗИФИЦИРАНЕ: – субсидии за нови коли на газ, метан, а защо не и горивни клетки с Браунов газ. – газифициране на стари коли. – газифициране на отоплението (централно, локално, персонално) в цялата държава (за пример е Румъния – над 95%). Стига да е изгодно, всеки би заменил твърдото гориво с течно, както е в Европа. 2. ПРЕМАХВАНЕ НА ПРАХОВИТЕ ЗАМЪРСИТЕЛИ: – почистване (РЕДОВНО) на улици и тротоари. – изграждане на тротоари и други настилки (много е лесно, например при дъжд, да бъде пренесена пръст към пътищата, и да бъде разнасяна след това от превозните средства). 3. ПРОУМЯВАНЕ, че не колите са най-големите замърсители. Има пясъчни бури, вулкани, горски пожари, земеделие, добитък, заводи и фабрики, самолети, влакове, камиони, фериботи и т.н. За радост, все още има и хора, които са учили точно това. Има и интернет за тези, които не са учили технологиите за пречистване. Но пък на властите изглежда е най-лесно и изгодно да се "справят" със замърсителите, като наказват хората... От друга страна – кой каквото е надробил (разбирай "харесал и гласувал на изборите"), това ще сърба.

Съгласен за газифицирането и миенето на улици, но не съм съгласен, че автомобилите не са основен замърсител. В селата където няма газификация, не се мият улиците, няма асфалт, горят само твърдо гориво и пак въздуха е в пъти по-чист от този в София.

Щом не си съгласен, предлагам да направиш кратка разходка до най-близките до София села, квартали... може и Банкя. През отоплителния сезон се "предлага" възможността да дишаш всичко, което излиза от комините след изгарянето на въглища, дърва, пелети и др. Това "всичко" не включва чист въздух.

Дори и да не знаеш нищо по въпроса, все пак имаш възможност да се образоваш. Достатъчно е да можеш да напишеш "Air pollution" в търсачката... E, и да можеш да четеш английски...

1

Усещаш ли страха от ДИКТАТУРАТА на ГЕРБ. Виждаш ли как бавно, но сигурно пълзят към теб за да те направят по-беден и по-изплашен...... Следващият удър е срещу ТЕБ и товоето семейство.... Страх, глоби, нови такси, наказани, по-високи данъци и правила които те унищожават... Страх..... Трябва да те е страх от ГЕРБ..... Така ще те оберът по-лесно, а ти ще мълчиш... Страххххх..... Несигурност.... Ти сигурен ли си, че колата ти е изправна по техните стандарти... А, ако ти я спрат как ще взимаш детето, жената, как ще работиш или ходиш на работа....? Страхххх..........

Ако си минал на истински технически преглед без да плащаш рушвет, значи няма за какво да се притесняваш. Какъв е този страх където те гони, казват му параноя или параноидна шизофрения понякога.

Като чета коментарите явно много хора с дизели са си отрязали и продали катализаторите. Тези проверки са много малко и много късно, но все пак са нещо в правилната посока. Разберете, че освен права имаме и задължения в това общество. Ако всеки замърсява безразборно и безнаказано, няма държава или община на света, която да успее да изчисти. Ние да си гледаме това, което зависи от нас, а от общината да искаме всичко останало, за което плащаме данъци. И един човек може да направи разлика ако е постоянен.

Като чета твоя коментар, ми става ясно, че не знаеш, че ако имаш катализатор ще ти го откраднат с отрязване, като отрязването ще е направено кофти за теб, така че застрахователя да не ти го плати, както и че не знаеш, че ако решиш да си сложиш отново катализатор, то пак се случва абсолютно същото (отново кражба), докато не си сложиш резонансно гърне на негово място. Та хайде моля да спрем да пишем глупости, за да се намираме в играта.

Всичките поне 20 коли, които съм притежавал са имали катализатори и никой не ги е откраднал. Стига сте си намирали оправдания затова, че сте помияри и тровите всички ни с 10 метровите черни пушеци след трошките и резонансните си гърнета. До къде ще стигнете с тези 100-200лв, които са ви дали за тъпия ви катализатор.

Колега, щом ти се смяташ за помияр, нямам нищо против това, но лично аз не се смятам за такъв, така че мнението си го задръж за себе си. Освен това карам чисто нови коли взети от магазина, а това че ти ползваш 20 годишни трошки, на които според теб за катализатора ти искат само 200 лв, то може и да е така, но на мен ми искат 4000 лв. Напомням отново, че колите които ползвам са от магазина нови, а не на по 20 години.

ще ги хванат

ЕЙ ИДИОТИ ОБЩИНСКИ ! В РАЗВИТИТЕ ДЪРЖАВИ ОТ 200г СЕ МИЯТ УЛИЦИТЕ ИМЕННО ЗАРАДИ ПРАХТА ДА НЕ СЕ ВДИШВА,КЪДЕ СЕ ПРАВИ ТОВА В БУЛГАРИСТАН ЧЕ ЩЕ СПИРАТЕ НА ХОРАТА КОЛИТЕ,,ДА СИ ЗАВРАТ ТИЯ СИГНАЛИЗАТОРИ В ЗАДНИЦИТЕ,ДА НЕ БИ ДА ВДИГНАХТЕ ДОХОДИТЕ ДА МОЖЕМ ДА КАРАМЕ ПО НОВИ КОЛИ,А МЪРШИ ??

Хайде само смени Булгаристан с България, че е обидно някак си. Инъче си прав.

Да, да си ги заврат, ама после ще трябва и да се самоглобят..

А по какви критерии ще се определя дали една кола замърсява? Някъде има ли ги публикувани?

Защо не се замерва тец гълъбово,летищата самолетите,бдж локомотивите са над 40годишни

дизеловите машини в бдж които са на 40-45г е нещо страшно

А кога ще започнат да спират и тези с модифицираните, гърмящи ауспуси? Шумовото замърсяване е също толкова опасно, колкото и другото.

PR акция. едва ли ще продължи повече от 2 седмици. По важното е какъв ще е резултата - 5 спрени опела и 3 трабанта. В Германия се субсидират електроавтомобили и плъг ин хибриди с тлъсти субсидии по 6000 евро. В Румъния също има субсидии от държавата за такива коли. В България ако си вземеш ел.кола можело да се ползва безплатна синя зона - много важно! Поощрението, а не наказанието има ефект. Общинските коли ще ги проверят ли? Има едни раздрънкани камиони на Столичния електротранспорт които реагират при аварии по контактната мрежа на трамваи и тролеи. Ония бълват яката пушилка.

Дано на всички мрънкачи по-долу им друснат една яка глоба, та да им дойде акълът в главите. Аман от пушилници.

Стана ли вече малко по-чист въздуха сле проверката? Чакаме кметицата да каже кога да дишаме.

По белите страни улиците се мият всяща нощ. А при нас 1-2 пъти годишно и то не навсякъде. И не не бих си сменил Евро 3 TDI колата за нищо друго. Поддържам я в изрядно техническо състояние и тя ми се отплаща добре.

Факт е, че при нас колата 2 дни след автомивка, пак на нищо не прилича. Сестра ми живее във Франция, мие колата веднъж годишно, просто защото няма нужда от повече.

Да ви спрат кюмбетата доде не им сложите филтъри.мбухахаха

Слез от токчетата, спри да си набиваш с инжекции БОТОКС в зурлата и се осъзнай

Не автомобилите да проверяват, а чуждите боклуци, които се горят в България....

Първо почнете от колите в парламента, градски транспорт, линейки, всичко що е обществено, камиони, боклуци, в махалата и всички онези които замърсяват та тогава колите на гражданите. Ами с тия коли пари ви изкарва ме. Данака на колата с 30% нагоре честито на печелившите и после имай деца и жена.

Глупости. Градският транспорт вози с невъобразимо много по-добро КПД от твоя таралясник. Линейките дори няма да ги коментирам...

А грипа дето ще хванеш там сметна ли го в КПД-то?

Проверявайте тецовете , които горят боклука на света, щото другото ви се обесмисля. Всичко ви е цирк -баси ебалниците !

И колко трябва да покаже че колата да е санкционирана?

'Що не проверите ТЕЦ София ?

Това нещо е връх на цинизма!!! При внесени безконтролно стотици тонове боклуци от цял свят, които също така безконтролно и безнаказано се горят и тровят и замърсяват въздуха в страната, да се проверяват коли, които са минали технически преглед е кощунство и гавра с хората! Но стадото си е заслужило и овчарите, и кучетата!

Всеки ден по пътищата виждам по десетки трошки, всяка от която дими като стар локомотив, иначе "минала технически преглед" - смях! Срещу минимална сума, всяка трошка, няма значение колко дими, минава супер трудния ГТП!

Нека проверят какво се продава в автокъщите

Всички знаят-БОКЛУЦИ,а на купувачите къде им е акъла!?

tonk11

Всеки може да продава каквото си иска. Ти що си купи от там трошка? Щото е евтинка нали?

Спиране от движение на коли без катализатор както е в ЕС и Америка!

Добре минимална заплата 1000 Евро като ЕС и Америка

Може ли да не изхвърляме!!! В Брюксел забраниха колите преди ЕВРО 3!!!! Край на цитата.

Като са толкова загрижени да проверят първо какво е внесено от евро моргите

Заради такива коментари като твоя, хората ще си карат старите коли. Това не разбрахте че като забраните на бай Иван да си внесе Голф 5, той ще си кара Голф 2 до края на живота си. Щом иска да внася кола, тя ще е по-нова и по-екологична от старата му. Аман от чугуни с достъп до клавиатура и интернет !

tonk11

Кой да провери? Защо някой е длъжен да проверява кой, какво и от къде внася коли? И това ли държавата трябва да прави щото ти не можеш? Или не знаеш какво се внася? Или не можеш да провериш? И тук ли някой друг е длъжен да свърши нещо вместо теб?