Заграждат Паметника на Съветската армия с високи и плътни огради. В района има засилено полицейско присъствие, униформени служители на реда са оградили монумента от всички страни.

Паметникът вече е ограден откъм бул. "Цар Освободител" и бул. "Евлоги и Христо Георгиеви". Продължава ограждането му откъм ул. "Гурко" и бул. "Васил Левски", съобщава БТА.

От партиите, които защитават паметника от посегателства и дават дежурства дни наред, се заканиха, че ще се противопоставят и на ограждането. 

Всички снимки ВИЖТЕ ТУК >>

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов призова във Фейсбук хората да отидат при монумента и да попречат на ограждането му.

От "Левицата!" също се заканиха да се противопоставят на заграждането и демонтажа на паметника в съобщение до медиите, изпратено от "Изправи се България", част от лявото обединение.

Ограждането с металните плоскости става само часове, след като само плътни кордони жандармерия попречиха на сблъсък между фенове на "Левски" и бранители на монумента снощи, след мача с "Айнтрахт".

Снимка: Булфото

Противниците на преместването на монумента застанаха около него още по време на мача, след като с транспаранти на стадиона сините фенове ги подканиха да сгъват палатките, защото идват за МОЧА, както го наричат.

Един човек беше арестуван, след като се стигна до напрежение и опит привърженици на "Левски" да доближат паметника, но сблъсъците между двете групи бяха избегнати.

Снимка: Булфото

Полицията разчисти терена пред него, защитниците на монумента бяха качени горе, по разпореждане на униформените, а на място беше и главният секретар на МВР Петър Тодоров, когото президентът не пожела да освободи на този етап, както поиска кабинетът.

Днес и вътрешният министър Калин Стоянов похвали организацията на МВР и подчерта, че полицията се е презастраховала, за да не се допуснат стълкновения.

Снимка: Булфото

Заграждането на паметника беше анонсирано преди дни от областния управител на столицата Вяра Тодева, а кметът Йорданка Фандъкова заяви, че палатките на защитниците на монумента няма да попречат на това, тъй като са незаконни и трябва да бъдат премахнати.

Намерението за ограждането беше мотивирано с нужда от гарантиране на безопасността на гражданите. 

Именно палатковия лагер бе атакуван от фенове на "Левски" още преди седмица, когато бяха изкъртени част от плочите на монумента заедно с надписите.

Снимка: Булфото