Министър-председателят Бойко Борисов ще се срещне утре, 4 януари, с представители на Националното сдружение на общините в Република България, съобщиха от пресслужбата на кабинета. На срещата ще бъде обсъден механизъм за освобождаване от винетна такса на определени участъци от пътната мрежа.

Най-напред Столична община настоя за гражданите на София да не е необходима винетка за преминаване на Северната скоростна тангента от Околовръстния път. Спорът между кметството и Пътната агенция разреши премиерът Борисов, като обяви, че по този пътен участък няма да се плаща винетна такса. Но като е освободил единия път от плащане, ще трябва да направи същото и с другите републикански пътища (част от магистрали) в градовете.

Жители на варненските села Тополи и Константиново и постоянно живеещи хора във вилните зони - край курорта "Златни пясъци" и летището в морската столица, настояха за отпадане на винетните стикери, тъй като казусът, според тях, е подобен на този в София за Северната тангента.

Ще ни бъде необходима винетка, за да стигнем до бургаските квартали Ветрен, Банево, Рудник и Черно море, предупредиха местни медии, така разчели интерактивна карта в новия държавен сайт bgtoll с упътване за кои пътища ще са необходими стикери. Та, според системата, за да могат да стигнат до споменатите квартали жителите на Бургас трябва да се снабдят с винетни стикери. Беше отправен призив жителите на най-отдалечените квартали на всички градове да направят справка и да проверят дали трябва да купуват винетки, за да се придвижат до местоживеенето си.

Постановление на МС 945 от 2004 година регламентира кои пътища са от републиканската пътна мрежа и кои са общински. Навсякъде, където започват пътища от републиканската пътна мрежа, а това е след табела "Край на населеното място", е задължително да има винетка. В решението на МС не е упоменато вилна зона ли е, постоянно ли живеят хора там, но по тези пътища винаги се е пътувало с винетка, държат на своето от Пътните управления по места.

Специално за Северната скоростна тангента шефът на Пътната агенция Светослав Глосов каза, че това е транзитен път, част от автомагистрала "Европа". Според него е нормално агенцията да настоява този път да бъде платен. Председателят на УС на АПИ подчерта, че за жителите на София в крайните райони има алтернативни общински пътища, които са безплатни.