Жители на варненските села Тополи и Константиново и постоянно живеещи във вилните зони - край курорта "Златни пясъци" и летището в морската столица. искат отпадане на винетните стикери, тъй като казусът е подобен на този в София за Северната тангента, предаде БНР.

"Няма значение дали е в електронната система, то постановлението на МС е едно, тоест едно решение на МС 945 от 2004 година, но то е, където регламентира кои пътища са от републиканската пътна мрежа и кои са общински. Навсякъде, където започват пътища от републиканската пътна мрежа, а това е след табела "Край на населеното място", е задължително да има винетка. В решението на МС не е упоменато дали е вилна зона, или постоянно си живеят хора там, но винаги си е било с винетка", коментира Директорът на Областното пътно управление Румен Илиев.

 

 

Северната скоростна тангента (в София) е транзитен път, който е част от автомагистрала "Европа". Нормално е и ние настояваме тя да бъде платена, каза по рано по bTV председателят на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Светослав Глосов.

"Има осигурени алтернативни пътища, по които всички, които живеят в населени места на територията на Столична община, могат да се придвижват", изтъкна Глосов. "Ако си купиш годишна винетка, на ден тя ти струва 26 ст. Ако минеш през този участък - това са 32 км, сигурно ще похарчиш поне 8-10 лева за гориво", отбеляза той. По думите на шефа на АПИ големите камиони и в момента са таксувани по нея. "Те до 16 август ще плащат винетна такса, а от 16 август вече се въвежда тол таксата, която е за изминато разстояние", напомни Глосов.