Над 6500 недоносени бебета са се родили в България през 2021 г. Това е 12,22 на сто от всички раждания или всяко 12-о дете у нас се е родило с различна степен на недоносеност, сочат данните на Националната здравноосигурителна каса, цитирани от Фондация "Нашите недоносени деца" по повод днешния Световен ден на децата, появили се на бял свят преди 37-а гестационна седмица от бременността или с тегло под 2,5 кг.

Най-голям процент раждания на недоносени бебета има в болниците в Пловдив, Русе, Пазарджик, Стара Загора, Силистра, Бургас, Добрич, Плевен, Хасково, Сливен и София. В някои от тези градове делът на преждевременните раждания е доста по-висок от средния за страната.

Непрекъснато се увеличава и броят на недоносените с екстремно ниско тегло - под 1000 грама. Грижата за най-малките и крехки пациенти възлиза на повече от 26 млрд. евро годишно. Според български неонатолози, у нас грижата за едно недоносено бебе достига до 2000 лева на ден.

Преждевременното раждане е основната причина за смърт на деца под 5-годишна възраст в света, става ясно от статистиките на СЗО. Над 1 милион деца на планетата умират годишно вследствие на усложнения от ранната си поява. Наред с това, много от недоносените деца израстват с дълготрайни последствия от недоносеността.

Над 15 милиона бебета се раждат преждевременно всяка година в световен мащаб, сочат още данните на Световната здравна организация и над 1 на всеки 10 деца се появява на бял свят недоносено. Процентът на по-ранно настъпилите раждания варира от 5 до 18% в различните краища на света и е по-висок в нискоразвитите страни.

 

Превенцията на преждевременното раждане с осигуряване на адекватно проследяване на бременността, наличието на оптимални грижи след раждането и проследяване на развитието на недоносените деца, са едни от ключовите аспекти за намаляването на честотата и последствията на този проблем, който засяга цялото общество.