Неонаталната линейка, която бе дарена в средата на октомври на спешното отделение на УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив, превози първото недоносено бебенце, което се нуждае от специализирана помощ, съобщиха от организацията "Капачки за Бъдеще". 

Вчера в пловдивската Университетска болница е получен сигнал, че в Карлово се е родило бебе, което трябва да бъде транспортирано, тъй като е с най-високата -трета степен на недоносеност - и с респираторен дистрес синдом. Състояние, което изисква специализирана помощ, за да бъде спасен животът му. Веднага към подбалканския град тръгва неонаталната линейка с лекар специалист. 

"Бебенцето получава грижи и незабавно бива транспортирано към неонатологията в УМБАЛ Свети Георги в Пловдив, където бива интубирано на изкуствена белодробна вентилация. Мисията е успешна", пишат от "Капачки за бъдеще".

Неонаталната линейка, на стойност 200 000 лв, е закупена, след като са събрани над 600 тона рециклирани капачки в рамките на една година.

Линейката обслужва болниците в Пловдив и областта. Тя е предназначена за деца в риск, които имат спешна нужда от транспортиране, каза при даряването на специализирания автомобил доктор Иван Стойнов, директор на спешния медицински център в Пловдив.

Около 70 случая годишно на деца в риск изискват транспортиране с детска неонатална линейка, каза още доктор Стойнов.