Лятното часово време е въведено в България преди близо 40 години, а в Европа и Америка тази практика е позната от началото на 19 век. Все по-ясни обаче стават недостатъците от смяната на часа и лекарите са категорични, че може да повлияе негативно на здравето ни.

„Всеки човек има един биологичен часовник. Променяйки го, това се отразява върху бодростта на човека, неговата работоспособност, кръвното му налягане"
, обясняват експерти.

Защо е въведено?

 Лятното часово време ще продължи до последната неделя на октомври, когато отново ще се върнем към астрономическото време.

Въртенето на стрелките е официално въведено в Европа през 1976 г. по искане на Франция. Великобритания обаче е първата държава, която го прилага още през 1908 г. Целта била да се използва по-активно дневната светлина и да се икономиса ток.

Смяната на времето е особено популярна в зоните с умерен климат, където светлата част на деня има големи колебания през различните сезони.

У нас тази практика е въведена през 1979 г. с постановление на Министерския съвет. Според него тогава - на 1 април, часовниците се коригират с един час напред, а на 1 октомври с един час назад. А от 1997 г. вече сменяме времето рано сутринта в последната неделя на март и в последната на октомври.

Психолози съветват да се спи повече и да се "намалят оборотите" при смяната на часовото време, за да има възможност организмът да свикне със стреса.

Смяната на времето води до повече катастрофи