От ВМРО обявиха, че проявата цели защита на независимата съдебна власт от натиск на "десетките забулени жени и мъже с дълги бради, нехарактерни за традициите на българските мюсюлмани, които се събираха досега пред сградата на съда". Провокации и конфликти обаче нямаше.

Шествието, водено от Красимир Каракачанов и Волен Сидеров, започна в 8.45 часа от сградата на общинската администрация. Под звуците на патриотична музика демонстрантите са издигнали плакати. Най-големият е с надпис: „Българските патриоти единни срещу ислямистката опасност”.

Малко след 11 часа по-голямата част от протестиращите започнаха да си тръгват, а лидерите на двете партии закриват протеста с речи от трибуните.

Срещу сградата на съда има много полиция, на мястото бе дошъл и началникът РПУ-Пазарджик Симеон Съловски.

Обвиняемите заедно с техните съпруги са придружавани от полиция, за да влязат в сградата на съда, тъй като жените са с мюсюлмански забрадки. Един от тях показа пред журналисти черно-бяла снимка от 70-те години на възрастен човек и млада жена с бурка до него. Той обясни, че това е доказателство, че бурките ги е имало в България и преди. Пред съда не се допускат нито граждани, нито протестиращи – районът е отцепен. Има около стотина полицаи и патрулни коли. Движението по улицата е затруднено.

На днешното заседание се очаква да бъдат оповестени заключенията на експертите по събраните доказателства. По неофициална информация жителите на ромския квартал "Изток", които скандираха пред съда преди месец днес няма да напускат квартала, тъй като се притесняват за своята сигурност.

Магистратите ще разпитат и общо седем свидетели
, като трима от тях са със скрита самоличност. Всички свидетели се явиха в съда за даване на показания, предаде БТА.

13-те подсъдими, повечето от които са имами, отговарят за членство в незаконната организация "Ал Уакф ал Ислями", а трима от тях - за проповядване срещу държавността, върховенството на закона и религиозната свобода в Пазарджик, Велинград и на други места в периода между 2008 и 2010 година.