От Министерството на отбраната разпространиха видео кадри на Военния телевизионен канал от издирвателната операция на ВМС във връзка с падането на самолет МиГ-29, при което изчезна пилота Валентин Терзиев.

Издирването все още продължава, като до момента то е без резултат. 

Малко по-рано началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов заяви, че е намерен биологичен материал, който ще бъде изследван, за да се установи дали това са останките на майор Валентин Терзиев.

Адмирал Ефтимов обясни, че е създаден координационен щаб. Теренът, който военнослужещите от ВМС обследват, е с площ 20 квадратни мили. В издирвателната операция, която започна веднага след инцидента и продължава и днес, участват екипажите на корветата "Бодри" и минен ловец "Цибър". В готовност за използване са водолазен катер и вертолетите "Пантер".

"В надпревара с времето сме, необходими са благоприятни метеорологични условия за тези сложни дейности. Колкото по-бързо открием и извадим черната кутия на самолета, толкова по-голям е шансът да допринесем за изясняване на причините за инцидента", заяви на брифинг от морската столица командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов.

Самолетът МиГ-29, пилотиран от майор Терзиев от състава на авиобаза Граф Игнатиево, изгуби радиовръзка и изчезна от радарите на 9 юни в 00:45 ч. при изпълнение на тренировъчен полет за стрелба по въздушна цел по време на ученията "Шабла 2021". Учението и полетите на военните летателни машини бяха прекратени.