Вчера от държавното обвинение образува досъдебно производство срещу Джамбазки и неизвестни лица за подбуждане към извършване на престъпления пред множество хора и подбуждане към дискриминация, насилие и омраза, основани на раса, народност или етническа принадлежност.

Разследването започна по сигнал именно на БХК, откъдето цитираха част от призивите, отправени от Джамбазки и останалите по време на протестите срещу бежанците заради нападението над 20-годишната Виктория Христова.

Красимир Каракачанов определи обвиненията срещу Джамбазки като поредната провокация от страна на БХК:

Повече няма да си мълчим по отношение на тези хора и затова днес сме изпратили и ние един сигнал до главния прокурор за наклеветяване, набеждаване и уронване авторитета на зам.-председателя на ВМРО".

По думите на Каракачанов управляващите твърде късно започват да взимат адекватни решения за справяне с бежанския проблем.

„Трябваше да се случи този неприятен инцидент, за да реагират бързо. Видяхме, че имат възможност. Бяха извадени стотици хора от нелегални квартири", допълни Каракачанов.

От ВМРО допълниха, че освен прокуратурата, ще сезират и НАП за финансирането на БХК.

Самият Ангел Джамбазки още вчера заяви, че не е нарушил закона и уточни, че никъде в нещата, които са казали, не е имало призиви за подбуждане към дискриминация и насилие. 

Днес той осъди снощното нападение над 17-годишния сириец близо до лагера във „Военна рампа".

„Подобно нападение, извършено с цел хипотетично отмъщение, е изключителна глупост и който го е направил, трябва да понесе цялата строгост на закона", заяви Джамбазки.

Ако бъде признат за виновен по двете обвинения, той може да получи до 4 г. затвор. 

Прокуратурата образува ново досъдебно производство срещу петима души за подбуждане към расова омраза и дискриминация.
Сред тях е и известният от контрапротестите Бисер Миланов - Петното.

Във Facebook се организира акция тази вечер против расизма и ксенофобията “Свещ за човечност”.