Областната управа в турския град Одрин отменя въведената забрана за преминаване на пешеходци през граничните контролно-пропускателни пунктове с България - "Капъкуле" (Капитан Андреево), "Хамзабейли" (Лесово) и "Дерекьой" (Малко Търново), съобщи информационната агенция Ихляс хабер ажансъ.

Според решението на местните власти от днес сутринта се разрешава на пешеходци да преминават през граничните пунктове от турска страна към България.

Заради пандемията от коронавирус Одринското валийство бе забранило преминаването на пешеходци през граничните контролно-пропускателни пунктове, движението на пешеходци в района на пунктовете и пазаруването в безмитните магазини.

Разрешаваше се преминаването само на пътници с моторни превозни средства.

Всеки уикенд десетки хиляди българи преминават границата с Турция, за да пазаруват в Одрин, Люлебургаз и Къркларели. 

През септември председателят на Камарата на търговците и занаятчиите в Одрин посочи пред информационната агенция Демирйорен ажансъ, че българите, които идват да пазаруват в Одрин, дават принос за развитието на икономиката на града и страната.

"Българите купуват всичко - от игла до конец. 80 процента от сладкарските продукти се изкупуват от тях. Харчат дневно по 1000-1500 лева. Разбира се, високият курс на валутите е предимство. Но ние трябва да ценим интереса на клиентите от България и те да бъдат доволни. Търговците не трябва да надуват цените, ако искаме българите да идват всяка седмица за пазар в Одрин. Те са важни клиенти, не трябва да допуснем да ги изгубим", каза тогава той.