Напливът на българи към Одрин за пазар е довел до вътрешна миграция на търговци, които пристигат от съседните окръзи, за да търсят работа, съобщи агенция ИХА, цитирана от БТА.

Десетки хиляди българи прииждат на шопинг в Одрин, особено след решението на президента Реджеп Тайип Ердоган, което позволи пътуване на българите само с лични карти без задгранични паспорти, отбелязва агенцията. Това доведе до активизиране на търговията в района и до приток на търговци от окръзи като Истанбул, Текирдаг, Къркларели и Чанаккале.

Търсенето на магазини под наем пък е довело до увеличение на цените - обекти, отдавани преди на цена от 15 хиляди лири (880 евро), сега се дават под наем срещу 50 хиляди лири (2700 евро), посочва Серхат Чекер, председател на Одринската асоциация на брокерите на недвижими имоти.

Тюлай Кайтан, местен търговец, споделя, че 90 на сто от всички клиенти са българи.

"Продаваме на българи. Слава Богу, че това продължава. Ако ги нямаше българите, щеше да е трудно за нас", казва той.

Преди дни обаче стана ясно, че кметът на Одрин Реджеп Гюркан е поискал да бъде съставена комисия във връзка с нарастващия брой надписи и табели на български език в града. Според градоначалника е необходима регулация, като се има предвид, че въпросните табели и плакати с надписи на български не съдържат "и една турска дума".